NOS NieuwsAangepast

OM eist boetes en werkstraffen voor coffeeshophouders

Justitie wil dat eigenaren van drie coffeeshops in Maastricht boetes, werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen krijgen. Ze hebben softdrugs verkocht aan buitenlanders, terwijl dat al een tijdje niet mag. Het gaat om de coffeeshops Missisippi, Kosbor en Smokey. Het OM wil ook nog de winst van die verkoop terugeisen.

Het gaat hier om een principezaak: de coffeeshops hebben de strafzaak uitgelokt. "Voordat we dat konden doen, moest iedere coffeeshjop zijn eigen strafrechterlijke overtreding begaan", zegt Marc Josemans, voorzitter en woordvoerder van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). "Dat was een heel circus afgelopen maand met al die invallen."

Discriminatie

"In heel Nederland wordt eigenlijk niet gehandhaafd, alleen in Maastricht", zegt de advocaat van de coffeeshophouders. "Het beleid van minister Opstelten en burgemeester Hoes is uitermate willekeurig. Bovendien discrimineert het."

Maar de overlast is belangrijker dan discriminatie, vindt de gemeente Maastricht. En dus moet het ingezetenencriterium gehandhaafd worden.

Het is voor de eerste keer sinds de invoering van de wietpas, een jaar geleden, dat coffeeshophouders zich voor de strafrechter moeten verantwoorden. Deze zaak is onderdeel van een grotere zaak: op 26 juni is de tweede ronde, tegen acht coffeeshops. Half juli wordt een gezamenlijke uitspraak verwacht.

Ingezetenencriterium

Sinds 1 januari mogen coffeeshops alleen nog maar softdrugs verkopen aan inwoners van Nederland. Dat betekent in theorie dat je bij de aankoop van je jointje je identiteitsbewijs moet laten zien. Dat is de vervanger van de wietpas. Maar in de praktijk blijkt dat buitenlanders in veel gemeentes gewoon hun wiet kunnen blijven kopen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl