NOS NieuwsAangepast

Bezocht VS-ambassadeur België prostituees?

De Amerikaanse ambassadeur van België, Howard Gutman, zit flink in de problemen. Een ex-inspecteur van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen de zender CBS dat een Amerikaanse ambassadeur minderjarige prostituees in een park heeft opgezocht. Tabloidkrant The New York Post zegt dat Howard Gutman die ambassadeur is. Gutman ontkent alles.

Hij is overigens niet de enige die beschuldigd wordt. In het onderzoek worden nog acht voorbeelden genoemd van hooggeplaatste Amerikanen die buiten hun boekje zijn getreden. In een interne memo die CBS in handen kreeg, wordt ook gesproken over een drugsbende die drugs leverde aan de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Gutman is de enige die direct gelinkt is aan één van de onthullingen.

Populaire ambassadeur

Gutman is in België behoorlijk populair. Hij heeft de afgelopen jaren veel moeite gedaan om de Verenigde Staten een positiever imago te geven. Zo bracht hij onder meer alle 589 Belgische gemeentes een bezoekje. Op 5 mei was hij daar, na meer dan drie jaar, eindelijk klaar mee.

Daarnaast verscheen hij in allerlei tv-shows. Zijn laatste bijbaantje was het inspreken van de rubriek 'Bye bye Belgium' in het Belgische televisieprogramma "VanThilt on tour". In 2011 was hij daar al te gast.

Die rubriek Bye Bye Belgium is nu, zolang het onderzoek loopt, geschrapt. "We hebben beslist om de rubriek met Gutman deze week van het scherm te halen. Het gaat hier om een persoon in opspraak, en daarom hebben we voorzorgsmaatregelen genomen. Maar het is zeker geen veroordeling", zegt VRT-woordvoerder Stijn Ombelets.

Doofpot

Ex-inspecteur Aurelia Fedenisn zegt dat het onderzoek naar de functionarissen in de doofpot is gestopt. Maar volgens het Witte Huis is dat onzin. Een woordvoerder zegt dat President Obama een zero-tolerance beleid voert tegen crimineel gedrag van overheidsfunctionarissen. Fedenisns claim dat de onderzoeken in de doofpot zijn gestopt, is volgens de woordvoerder "belachelijk en onjuist".

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl