NOS NieuwsAangepast

Vandaag meer info verwacht over examens

De Onderwijsinspectie komt waarschijnlijk aan het einde van de middag of aan het begin van de avond met meer info over de geldigheid van examens. Daar is onduidelijkheid over ontstaan, nadat dit weekend bekend werd dat er nog meer examens zijn gejat op de school Ibn Ghaldoun. Eerder werd daar 't examen Frans al gestolen en gelekt.

Op de scholengemeenschap uit Rotterdam is gisteren een derde verdachte, een jongen van 18, opgepakt. Er zaten al een jongen (19) en een meisje (18) vast. De drie worden vandaag al voorgeleid aan de rechtercommissaris en voorlopig alleen maar beschuldigd van diefstal.

Toch is er grote onzekerheid bij zowel de Onderwijsinspectie, het College voor Examens, maar bovenal bij examenscholieren. Want de kans bestaat dat het onderzoek is verspreid onder medeleerlingen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het LAKS wordt daarom platgebeld met de vraag of examens nog wel geldig zijn.

"Niet heel NL de dupe"

De Inspectie doet onderzoek naar de mogelijke verspreiding van de gejatte examens. Als blijkt dat er op grote schaal gefraudeerd is, kan dat gevolgen hebben voor de geldigheid van die examens. De VO-raad, de organisatie van het voortgezet onderwijs, vindt in ieder geval niet dat alle leerlingen examens moeten overdoen. "Niet alle Nederlandse leerlingen kunnen het slachtoffer worden van de fouten van één school."

Het OM vermoedt dat er, naast Frans, nog meer examens zijn verspreid. Rector Renders van de scholengemeenschap zei dat hij ook niet weet wie daar mogelijk de verantwoordelijken voor zijn. Hij bood zijn excuses aan tijdens een persconferentie.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl