NOS NieuwsAangepast

Studentenprotest tegen afschaffen ov-kaart

Een ov-jaarkaart brengt je niet alleen van A naar B. Het geeft ook een gevoel van vrijheid. Studenten behouden dan ook 't liefst hun ov, volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat is te merken: studenten laten deze week van zich horen, omdat ze niet willen dat de studenten ov-chipkaart wordt afgeschaft. Ze zijn bang dat aankomende studenten alleen nog maar kiezen voor een studie in de buurt, als ze hun reiskosten zelf moeten betalen.

Studenten voeren actie op station Delft. Ze willen dat de ov-studentenkaart blijft bestaan. twitter.com/vdMeerTom/stat? Tom van der Meer (@vdMeerTom) 10 juni 2013

Plannen ov niet duidelijk

Maar hoe de toekomst voor de ov-chipkaart er precies uitziet, is niet duidelijk. Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, is in gesprek met grote vervoersbedrijven over een alternatief vervoersabonnement. Bussemaker wil niet vertellen hoe dat alternatief eruitziet, meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer. Het plan moet voor 2015 af zijn.

Gevolgen afschaffing ov-kaart

Een kortingskaart, of een trajectkaart - een alternatief betekent alsnog geen ov-chipkaart meer. Colleges overslaan om reiskosten te besparen, en als je toch niet gaat, heb je ook meteen meer tijd om extra te werken. Die stage toch maar laten zitten als je elke dag een retourtje moet betalen. Dat is het gevolg als de ov-kaart wegvalt, volgens het rapport De Studie Waard. Zo willen studenten het verlies van de basisbeurs en hun ov compenseren. Gevolg: een "verschraling" van de studietijd.

"Het verlies van de ov-kaart wordt door zowel de ouders als scholieren en studenten als een ernstig nadeel gezien. Het ov is nodig om van huis naar instelling te reizen, om naar stages te gaan en eventuele andere bijeenkomsten in het kader van de studie te bezoeken. De kosten kunnen flink oplopen per maand."Onderzoek De Studie Waard, Sociaal en Cultureel Planbureau

Als zij mochten kiezen, dan wisten ze 't wel

Wanneer het onderzoek de studenten vier andere opties voorschotelt, kiezen de meeste studenten voor het behoud van de ov-jaarkaart. Ze mochten kiezen uit:

A. Alle studenten behouden de ov-kaart B. De studenten die zonder vertraging afstuderen, krijgen een korting op de totale studieschuld (1000 euro per jaar) C. Alleen voor de lagere inkomens: een hogere aanvullende beurs (1000 euro per jaar extra) D. Studenten hoeven minder collegegeld te betalen, maar dat is slechts tijdelijk (gedurende twee jaar 500 euro minder).

Benieuwd wat er nou verder nog uit het onderzoek De Studie Waard kwam? Lees 't hier in een notendop:

Onderzoek: reacties bij invoering van bezuinigingen in het onderwijs:Scholieren blijven studeren, al twijfelen mbo-ers er wel over. Met een hbo- of wo-diploma verwachten scholieren een betere baan en toekomst. Dat ligt anders bij de mbo-ers: die hebben al een diploma waarmee ze op de arbeidsmarkt terecht kunnen.Afkeer tegen lenen: afstuderen met een grote schuld staat veel toekomstige studenten tegen. Daarom willen studenten meer gaan werken naast hun studie en blijven ze misschien thuiswonen. Pas in laatste instantie gaat men lenen. Een deel van de studenten zal eerder gebruik maken van de leenmogelijkheid. Ook zij lenen liever niet, maar de studie en het diploma hoger onderwijs is hen dat wel waard.Thuiswonen, juist op kamers als de ov-jaarkaart wegvalt of een studie dichterbij huis. Wat pakt het voordeligst uit? Dat zijn toekomstig studenten aan het uitrekenen. Al is dat nu de plannen voor de ov-jaarkaart nog niet helemaal duidelijk zijn - wel lastig.Jongeren hechten vooral aan het behoud van de ov-studentenkaart. Dat komt de meeste scholieren ten goede, denken zij zelf. Degenen die niet voor het behoud van de kaart kiezen, hebben de kaart vaak niet nodig omdat ze dichtbij gaan studeren.

Door: Eva/Ben

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl