zaterdag 8 jun 2013

"Eindexamen Engels ook gestolen"

Scholieren tijdens hun eindexamenScholieren tijdens hun eindexamenANP

Volgens het Algemeen Dagblad is op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun ook het eindexamen Engels gestolen. Als er sprake is van fraude bestaat de mogelijkheid dat het examen landelijk ongeldig wordt verklaard, zegt het College voor examens.

Het College voor Examens kreeg meldingen die leken op de kwestie bij het examen Frans en speelde die door naar de politie. Het College wil niet zeggen om welk examen het gaat. De politie bevestigt tegen de krant dat er een onderzoek loopt, maar wil ook niet zeggen om welk eindexamen het gaat en wat er precies aan de hand is. Het is ook nog onduidelijk of het een eindexamen vwo, havo of vmbo is.

Eerder was er veel ophef over het gestolen eindexamen Frans, dat online was gezet op forums. Het eindexamen werd een dag later gemaakt, met als gevolg uitgestelde examenfeesten en de telefoon roodgloeiend bij de touroperators. Op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam werd een 22-jarige Rotterdammer opgepakt die het examen had gelekt.

De diefstal kwam aan het licht omdat het lek een brief bij het gepubliceerde examen voegde. Hij lekte die examens, omdat hij het oneerlijk vond voor de leerlingen die wel zitten te ploeteren, te zweten en te huilen voor het examen. Het examen is waarschijnlijk gestolen uit een kluis. Een paar jaar geleden was één van de sleutels van die kluis kwijtgeraakt. De vermiste sleutel is waarschijnlijk gebruikt om de kluis te openen en het examen te stelen.

Bij het LAKS kwamen tientallen klachten binnen van scholieren die hun vakantie moesten uitstellen, of een dag minder konden leren voor een decentrale lotingstoets.

Het is nog maar de vraag of het bij het examen Engels en Frans blijft. Het lek zegt in de brief dat hij van meerdere bronnen heeft gehoord dat er meer dan zes VWO-examens zijn gestolen.

Door: Selina

Deel dit artikel