NOS NieuwsAangepast

Toch wel verhuren in Amsterdam via Airbnb

Het mag toch wel: je huis in Amsterdam verhuren via sites zoals Airbnb. Dat zegt de gemeente van Amsterdam. Via websites als Airbnb bieden mensen hun woning te huur aan voor toeristen. Daar was de gemeente eerst helemaal niet blij mee: de hobbyhotels zouden niet aan de veiligheidseisen voldoen en ook zou het voor de gewone Amsterdammer moeilijker zijn een woning te vinden.

De gemeente wilde daarom sites zoals Airbnb streng in de gaten houden. Net zoals in New York - waar de verhuur via Airbnb zelfs illegaal is. Daar komt de gemeente nu op terug. De gemeente concludeert na onderzoek dat de verhuur via Airbnb de reguliere markt niet verstoort.

Voorwaarden

De gemeente stelt wel een aantal eisen voor mensen die hun huis via Airbnb verhuren:

Voorwaarden:De eigenaar moet zelf ook nog in 't huis wonen.Geen bedrijfsmatige verhuur.Geen verhuur bij brandonveiligheid of overlast.Niet meer dan vier personen.Verhuurder moet toeristenbelasting betalenen toestemming hebben van de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder.

Sociale huurwoningen zijn sowieso een no-no om te verhuren via sites als Airbnb - dat wordt namelijk gezien als onderhuur. De Amsterdamse woningcorporatie Ymere treedt er dan ook actief tegen op met een huurfraude team. Eerder vertelde regiodirecteur Eric van Kaam:

"Wij verhuren woningen tegen een lage huurprijs om huren sociaal te houden, en we vinden het onjuist dat mensen daar geld aan verdienen. En toeristen zijn op vakantie; die hebben een andere beleving van hoe ze met de buren en de buurt omgaan en dat veroorzaakt vaak overlast."Regiodirecteur Ymere Eric van Kaam

"Per jaar worden er in Amsterdam zo'n 25 huurovereenkomsten ontbonden na signalen van onderhuur via deze websites", vertelt woordvoerder van Ymere, Marjan de Kock.

Aanpak illegale hotels

De gemeente pakt huiseigenaren die het hele jaar door verhuren aan toeristen - illegale hotels - wel streng aan. De gemeente hoopt daarvoor met Airbnb te kunnen samenwerken, omdat die illegale hotels vaak gebruikmaken van zulke websites. De gemeente treedt dus niet op tegen gewone Airbnb-gebruikers die voldoen aan bovenstaande voorwaarden en hun huis af en toe verhuren.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl