NOS NieuwsAangepast

'Boston bombers' klagen New York Post aan om foto

In de zoektocht naar de Boston Bombers werden al snel foto's van mogelijke verdachten gepubliceerd - onder wie veel onschuldige mannen. Daarom hebben een tiener uit Massachusetts en z'n vriend nu een aanklacht wegens smaad ingediend tegen de New York Post. Dat meldt de Boston Globe.

Drie dagen na de aanslag zette de New York Post een foto van Salaheddin Barhoum (16) en Yassine Zaimi (24) groot op de cover, waardoor ze de gezochte daders leken. De avond daarvoor nog had de politie geconcludeerd dat ze niets met de aanslag te maken hadden. De jongens waren naar de politie gegaan omdat ze gehoord hadden dat hun foto op internet circuleerde. Ze hadden inderdaad naar de marathon staan kijken, maar waren twee uur voor de explosies al vertrokken.

Oh dear. CBS reporting the "Bag Men" plastered on p1 of NY Post are not the persons of interest being sought by FBI twitter.com/tobyharnden/st? Toby Harnden (@tobyharnden) 18 april 2013

Onder de foto staat dat de FBI naar deze twee mannen op zoek is. Daar weer onder staat heel klein dat ze niet per se de gezochte daders zijn.

Dezelfde avond publiceerde de politie foto's van de echte daders, Tamerlan en Dzjochar Tsarnajev.

De jongens beschuldigen de roddelkrant van smaad, nalatigheid en schending van privacy. Ze eisen een schadevergoeding; het bedrag is niet bekend. "De voorpagina suggereert dat deze jongens bommen in hun tassen hadden, dat ze betrokken waren bij de aanslag", staat in de aanklacht.

De New York Post wilde niet reageren tegen de Globe, maar in april verdedigde het blad de foto nog. De hoofdredacteur zei dat ze er duidelijk bij hadden gezet dat het om een zoektocht ging en dat ze niet per se verdachten waren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl