NOS NieuwsAangepast

Tornadojager overleden tijdens jacht

Het tornadoseizoen is in volle gang. Het aantal slachtoffers van de tornado's die Oklahoma en naburige staten in de Verenigde Staten dit weekeinde hebben getroffen, is opgelopen tot twaalf. Een van die slachtoffers is de bekende tornadojager Tim Samaras.

De meesten zien de tornado's liever gaan dan komen, maar mensen als Tim zitten te wachten op dit natuurgeweld. Afgelopen vrijdag was hij in de buurt van de 'El Reno EF3 Tornado' om een de sondes waarmee hij metingen maakte in tornado's op te laten. Dit moet hij ongeveer van plan zijn geweest:

Scherpe bocht

Toen de tornado een onverwacht scherpe bocht maakte, kon de tornadojager niet meer wegkomen. Naast Tim overleden ook zijn zoontje en een collega-stormchaser. Tim was een bekend gezicht van het Discovery-programma 'Storm Chasers'.

Zijn broer bevestigde het nieuws op onder meer Facebook. Hieronder zie je een plaatje van de bocht die Tim waarschijnlijk fataal werd.

280 km/u

Onder de slachtoffers zijn twee kinderen. Ook zitten er nog ruim 91.000 huizen en bedrijven zonder stroom.

In de staat Oklahoma vielen negen doden, in het naburige Missouri drie. De lokale weerdienst heeft intussen het noodalarm voor tornado's opgeheven, maar blijft waarschuwen voor overstromingen en stormen.

In korte tijd viel er 20 centimeter regen en werden er windstoten van ruim 280 km/u gemeten. Dat je dus beter bij tornado's uit de buurt kan blijven, bewijzen onderstaande beelden.

Oklahoma

Het tornadoseizoen in de VS is volle gang. Bijna twee weken geleden werd Moore, een voorstad van Oklahoma City, getroffen door een verwoestende tornado waarbij 24 doden vielen en zeker 12.000 woningen werden verwoest. Experts verwachten dat het een zwaar tornadoseizoen wordt.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl