NOS NieuwsAangepast

Eis 6 jaar voor dood grensrechter

Het OM heeft vandaag een celstraf van zes jaar geëist tegen de oudste verdachte in de zaak van de Almeerse grensrechter Nieuwenhuizen. Tegen vijf andere minderjarige verdachten is 24 maanden jeugddetentie geëist. Een minderjarige verdachte krijgt, als het aan het OM ligt, 12 maanden jeugddetentie. Volgens het OM is er genoeg bewijs tegen zeven van de acht verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan medeplegen van doodslag.

Wat er nu precies is gebeurd op het veld van SC Buitenboys in Almere is niet duidelijk. Wie van de verdachten Nieuwenhuizen op welke plek raakte ook niet. "Vast staat dat Nieuwenhuizen twee keer is gevallen en dat er twee keer op hem is ingeschopt", vertelt de officier van Justitie.

Verklaring zoon

"Het was alsof ze tegen een bal trapten", zei de zoon van Nieuwenhuizen. Hij was er bij toen drie tot vier spelers tegen het hoofd van zijn vader schopten.

Het OM is van mening dat getuigenverklaringen en verklaringen van verdachten sterk genoeg zijn om zeven van de acht verdachten te kunnen vervolgen. Bij een van de acht ontbreekt er bewijs. Hij wordt wel vervolgd voor geweld tegen de keeper.

Wetenschappelijk ongefundeerd

De advocaat van een van de verdachten had een Canadese deskundige onderzoek laten doen naar de doodsoorzaak van de grensrechter. Die kwam tot de conclusie dat Nieuwenhuizen mogelijk niet door geweld maar door een aderaandoening is overleden. Volgens het OM is die bewering "wetenschappelijk ongefundeerd".

Het OM zegt dat de verdachten de dood van Nieuwenhuizen dan wel niet hebben gewild, ze hadden wel kunnen weten dat dit het gevolg zou zijn.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl