NOS NieuwsAangepast

Gehoorschade. Sorry, welke salade?

Het aantal jongeren dat slecht hoort is weer flink gestegen, concludeert de Nationale Hoorstichting op basis van 17.000 online oorchecks. Ja, je hoort het goed: twee jaar geleden had nog 30 procent een onvoldoende of slecht gehoor, nu is dat 38 procent.

Door gehoorschade kan het zijn dat je minder goed hoort, of dat je bijvoorbeeld last krijgt van een piep-of fluittoon.

Bedrijven die oordoppen verkopen merken dat er steeds meer vraag is naar gehoorbeschermers. Zo ook Elcea: "Je ziet dat de markt steeds groter wordt. Op de beurs stonden we drie jaar geleden met drie aanbieders van oordopjes, vorig jaar waren dat er zeven", aldus een woordvoerder. Wel zijn het volgens Elcea vooral mensen boven de 25 die de oordoppen kopen.

Campagne

De PvdA begon eerder een campagne tegen gehoorschade. Vandaag pleitte Kamerlid Agnes Wolbert in Metro ervoor een limiet op het geluid tijdens het uitgaan in te stellen. Zij wil dat de geluidssterkte niet boven de 100 decibel uitkomt. Enkele discotheken in Amsterdam zorgen er al voor dat dat niet gebeurt.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag het Nationale Programma Preventie, waarin staat hoe ziektes het beste voorkomen kunnen worden. De preventie van gehoorbeschadiging staat niet op de agenda. De Nationale Hoorstichting wil dat het onderwerp wel wordt besproken.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl