NOS NieuwsAangepast

Nieuwe arrestatie in Woolwich-moordzaak

Opnieuw is iemand opgepakt voor betrokkenheid bij de moord met hakmessen op militair Lee Rigby, vorige week woensdag in Londen. Het is een man van 50.

In totaal zijn tien mensen opgepakt, maar de meesten zijn vandaag op borgtocht vrijgelaten. Er zitten nu nog vier vast, onder wie de man die vandaag werd gearresteerd en de twee daders. Die laatste twee liggen nog in het ziekenhuis.

Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken ligt onder vuur omdat de daders bekend waren bij de veiligheidsdiensten. Volgens May is het te vroeg om te zeggen dat er fouten zijn gemaakt, maar de zaak is wel in onderzoek.

Verbod op haatzaaien

Intussen kan de nasleep van de moord in het Britse parlement ook nog uitlopen op een ruzie over de vrijheid van meningsuiting. Minister May wil de teugels namelijk aantrekken: radicale islamitische groeperingen die haatzaaien zonder op te roepen tot geweld zouden verbannen kunnen worden. Dat is in Groot-Brittannië niet eerder in gebeurd.

Zulke groeperingen zouden geen platform mogen hebben om hun ideeën te verspreiden en dus maar beperkt toegang tot internet mogen hebben. Op dit moment kan May groeperingen gelinkt aan terrorisme verbieden, maar niet meer dan dat. Dat wil ze dus uitbreiden; ook verdenkingen van haat en verdeeldheid zaaien zijn dan genoeg voor een verbod. Tegenstanders van het plan noemen het een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl