NOS NieuwsAangepast

Meer kinderen in lappenmand door sport

Kinderen bewegen minder en hebben daardoor meer blessures. Vijf jaar geleden waren er nog 130.000 blessures bij kinderen van 9 tot en met 12, nu zijn dat er 230.000, blijkt uit onderzoek.

Volgens VeiligheidNL, die het onderzoek deed, is de stijging te verklaren doordat sportende kinderen meer uren zijn gaan sporten. Maar dat is niet de enige reden, want als de cijfers worden gecorrigeerd, is er nog een toename te zien. Kinderen bewegen te weinig en zijn daarom meer vatbaar voor blessures, is de gedachte.

Johan Cruijff

Bijna tachtig kinderen belanden dagelijks met een blessure op de eerste hulp, dat is een kwart meer dan tien jaar geleden. Dat komt omdat de jeugd de hoepel heeft ingeruild voor de computer, denkt Johan Cruijff.

Gisteren zei Cruijff in Brandpunt dat hij het onderwijs best wil helpen om de jeugd structureel in beweging te krijgen. Daar heeft hij dan wel de hulp bij nodig van andere sporters. "Gebruik de know how van de sporters om het probleem op te lossen."

Verkeersdoden vs. sportblessures

En ook Willem van Mechelen, hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde, zegt in Brandpunt dat hij zich zorgen maakt. "Het zijn enorme cijfers en dat vraagt om actie. We maken ons wel druk om het aantal verkeersdoden, maar dit cijfer is nog ernstiger."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl