NOS NieuwsAangepast

Krakers Ubica-panden opgepakt

De politie is met slijptollen bezig om krakers los te krijgen in panden in Utrecht. De krakers hebben zich vastgeketend omdat ze niet weg willen. Gisteravond staken ze autobanden in de fik. Toen de ME wilde ingrijpen, kregen de agenten vuurpijlen en verfbommen op hun dak, vertelt de politie.

De politie heeft in totaal tien krakers opgepakt, dat is inclusief de twee die nog losgezaagd moeten worden. Ze wonen in de Ubica-panden in het centrum, die al sinds 1992 gekraakt worden. Die panden mochten vanaf komende maandag van de rechter worden leeggehaald. Maar de bewoners van de kraakpanden wilden dat niet afwachten, schrijven zij op hun website indymedia. Er zijn plannen om van het gebouw aan de Ganzenmarkt een hotel te maken.

Volgens de politie ontstond er een grimmige sfeer, waarna er besloten werd om een ME-peleton in te zetten. Deze verslaggever meldt dat het niet om een ontruiming zou gaan:

Politiewoordvoerster zegt dat het NIET om ontruiming #Ubica gaat. Ze willen alleen de mensen die politie/publiek bekogeld hebben arresteren. Mike Muller(@_MikeMuller) 25 mei 2013

De krakers volgden de politieacties via verborgen camera's en zonden de beelden live uit via internet. Die camera's zijn nu weggehaald door de politie.

wow live beeld vanuit #ubica twitter.com/dlask/status/3? dlask (@dlask) 24 mei 2013

Volgens de agenten zijn de panden in slechte staat, en wordt er nu onderzocht door de gemeente of er het pand nog veilig genoeg is om in gewoond te worden. Alle aangehouden verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en zitten vast. Er is niemand gewond geraakt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl