NOS NieuwsAangepast

's Nachts geen alcohol meer in Turkije

In Turkije is er straks tussen 22.00 uur en 06.00 uur geen druppel alcohol meer te krijgen. Het parlement vindt dat drank geen goede invloed heeft op de bevolking.

Er staat nog meer in de nieuwe wet; zo mogen drankmerken geen evenementen meer sponsoren en is er straks geen alcohol meer te koop in de buurt van scholen en moskeeën. Ook moeten afbeeldingen van drank onherkenbaar worden gemaakt op televisie.

Kritiek

Turkije is niet het enige land dat op deze manier de alcoholconsumptie probeert te verminderen, maar toch er is er veel kritiek. De nieuwe wet zou volgens sommige Turken opnieuw een teken zijn dat het land steeds conservatiever wordt. Turkije is seculier, maar de meerderheid van de bevolking is moslim.

Zo vindt Musa Cam, lid van de grote oppositiepartij CHP, dat niemand gedwongen kan worden de alcohol te laten staan. Volgens hem probeert de grootste partij, de islamitische AK, haar normen en waarden op te leggen aan het volk.

Premier Erdogan is het daar niet mee eens: "We beschermen de jeugd voor slechte gewoontes. We willen geen generatie die dag en nacht dronken is." Erdogan zei eerder op een alcoholcongres dat ayran, een yoghurtdrank, de nationale drank van Turkije was. Dat kwam hem ook al op kritiek te staan: veel Turken zien raki, een alcoholhoudende drank en het favoriete drankje van Mustafa Kemal Atatürk, als nationale drank.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl