vrijdag 24 mei 2013

'The Champions' bestaat 20 jaar

Tromgeroffel, operagezang en drie verschillende talen door elkaar. Het lijkt niet bepaald een recept voor succes, maar het zijn de ingrediënten van het populaire openingslied van de Champions League. Dit jaar bestaat het lied 20 jaar.

De finale van de Champions League gaat dit weekend tussen Borussia Dortmund en Bayern München. Dan kun je het lied voor de 21ste keer helemaal horen. Het lied wordt namelijk alleen tijdens de finale helemaal gespeeld, bij de overige wedstrijden hoor je maar een klein deel.

Onverwacht succes

New York Times zocht uit waar dit deuntje nou precies vandaan komt. Het lied stamt af van een klassieke melodie van Händel uit 1727. Het lied "Zadok the priest" was geschreven voor de inhuldiging van Koning George II.

Voordat Componist Tony Bitten zich aan de deun waagde, componeerde hij vooral reclamedeuntjes. Hij zag het succes totaal niet aankomen vertelt hij aan de New York Times: "Ik moet zeggen dat het een totale verrassing is hoe lang het succes duurt en hoe populair het lied is geworden. Toen ik de opdracht kreeg was het een baan net als ieder ander".

Netter imago

Maar waarom componeerde hij deze klassieker en werd het niet zoals iedereen had verwacht Queen's "We are the champions"? Daar zit een marketingstrategie achter. Door alle schandalen in het voetbal en het geweld van hooligans wilde het bedrijf eens een andere kant van voetbal laten zien. Bovendien moesten alle drie de UEFA-talen, (Frans, Duits en Engels) in het lied voorkomen.

Veel mensen verzinnen een eigen variant met de melodie.

Zo wordt het lied hier gecombineerd met de beste neppe overtredingen

Een Spaanse bruid verraste haar man toen een koor spontaan het lied begon te zingen tijdens de bruiloft.

Zelf doen? Hier is een tutorial:

Oké, nog een keertje dan:

Door: Selina

Deel dit artikel