Londen: kleine aanslag met grote impact

Een dag na de brute moordpartij in Londen heeft de politie bekendgemaakt wie het slachtoffer is: Lee Rigby - een militair van 25 die in Afghanistan heeft gediend.

  • DUUR: 01 MIN 26 SEC
  • 4008 KEER BEKEKEN
Sluit video
Arjen van der Horst: identiteit daders nog onbekend

Grote consternatie gisteren in Londen. Twee mannen brachten een Britse man, waarschijnlijk een militair, met een kapmes op gruwelijke wijze om het leven. Dat gebeurde op straat op klaarlichte dag. Correspondent Arjen van der Horst in Londen vertelt erover.

  • 2432 KEER BELUISTERD
Sluit video
Londen in shock na moord op militair

Londen verkeert nog steeds in shock nadat daar gisteren een man, vermoedelijk een militair, met messen en een kapmes om het leven is gebracht. De daders zouden moslims zijn en tijdens de aanval 'Allahu akbar', 'God is groot', hebben geroepen. De aanslag beheerste het nieuws gisteravond totaal.

  • 3204 KEER BELUISTERD
Sluit video
Wat schrijven de Britse kranten over de moordaanslag?

In Londen zijn extreemrechtse demonstranten gisteravond de straat op gegaan in reactie op de moord op een Britse militair. Die werd gisteren op klaarlichte dag met slagersmessen om het leven gebracht. Correspondent Arjen van der Horst las wat de Britse kranten erover schrijven.

  • 1973 KEER BELUISTERD
Sluit video
Terroristische moordaanslag op Britse militair

Londen is in shock na de brute terroristische slachtpartij van gisteren midden op straat. Een Britse militair werd in koelen bloede vermoord.

  • DUUR: 50 SEC
  • 8335 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 23 mei 2013

Nieuwe arrestaties voor moord Londen

De vermoorde militair Lee RigbyDe vermoorde militair Lee RigbyEPA

Londen is in shock na de brute terroristische slachtpartij van gisteren midden op straat. Een Britse militair werd in koelen bloede vermoord. Zowel de moord zelf als de absurde beelden die kort ná de moord zijn gemaakt zorgen voor de nodige opschudding. Te zien is hoe een van de verdachten voor de camera zijn daad probeert te rechtvaardigen. Hij heeft de moordwapens vast en zijn handen zitten onder het bloed van het slachtoffer.

De soldaat die in Londen omkwam, heet Lee Rigby. Hij was 25 jaar. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Hij hoorde bij het Tweede bataljon van het Koninklijk Regiment van de Fuseliers en diende in Afghanistan, Duitsland en op Cyprus.

Volgens minister Philip Hammond is iedereen binnen Defensie in shock na de gebeurtenissen. Hammond noemde het een zinloze moord op een militair die zijn land trouw heeft gediend. Hij woonde in Manchester en laat een zoon van twee achter.

Nieuwe arrestaties

Vandaag werden nog een man en vrouw, beiden 29 jaar, gearresteerd op verdenking van het beramen van een moordaanslag. De twee verdachten van gisteren liggen nog in het ziekenhuis.

De politie is al sinds vanochtend bezig met sporenonderzoek op de plaats van de moord in Woolwich in Londen. Ook is er een huiszoeking geweest in de plaats Saxilby in Lincolnshire.

Ziekmakend, zo noemde premier Cameron op een persconferentie vanmiddag de aanslag. Hij had het over een solistische daad van zieke individuen en ontkende dat het iets met de islam te maken had. En hij belooft dat de aanslag tot op de bodem wordt uitgezocht.

Identiteit daders

Een van de daders zou Michael Adebolajo (28) zijn. Zijn naam circuleerde gisteren al op Twitter en vandaag noemen verschillende Britse media de naam ook. Journalisten van de BBC en The Guardian hebben bevestigd gekregen dat het inderdaad om hem gaat. Adebolajo is de man in het filmpje. Hij groeide net buiten Londen op als christen, maar bekeerde zich in 2003 tot de islam. Van de andere dader is minder bekend. Ook van hem wordt gemeld dat hij van Nigeriaanse afkomst is.

De verdachten waren bekenden van de veiligheidsdiensten, meldt de BBC. Maar de inschatting was dat ze geen plannen hadden om een aanslag te plegen. De plaats in Londen waar de militair werd vermoord, wordt inmiddels nauwkeurig onderzocht.

"Zwarte muts, revolver en een hakmes"

Verschillende Britse Kranten hebben met een directe getuige gesproken, een 48-jarige vrouw uit Cornwall. Zij stapte kort na de moord op de twee daders af, nog voordat de politie er was. De vrouw zat in een bus die toevallig langsreed op het moment dat de mannen met hakmessen de man vermoordden.

"Een donkere man met een zwarte muts, een revolver en een hakmes kwam naar me toe en zei dat ik niet te dicht bij het lichaam mocht komen. Ik was niet bang voor hem, want hij was niet dronken en had geen drugs gebruikt. Ik kon gewoon normaal met hem praten." Ze hield beide mannen aan de praat tot de politie kwam. Ze ondernamen geen vluchtpoging.

De daders zeiden dat ze in oorlog waren. Lees hier meer over het getuigenverslag van de vrouw uit Cornwall.

Veiligheidsmaatregelen rond kazernes zijn flink opgevoerd. Het slachtoffer werd op een kleine 300 meter van de kazerne in de wijk Woolwich om het leven gebracht. Ook wordt militairen geadviseerd om in bepaalde wijken waar het mogelijk onveilig is, in burger over straat te gaan:

Op beeld

Op de beelden hoor je de dader zeggen: "Ik heb in de Koran heel vaak gelezen dat wij hen moeten bestrijden, zoals zij ons bestrijden. Oog om oog, tand om tand. Het spijt me dat vrouwen hier vandaag getuige van moesten zijn. Maar in ons land moeten vrouwen hetzelfde zien. Jullie zullen nooit veilig zijn. Stuur jullie regering weg. Ze geven niet om jullie."

Sommige omstanders lopen ogenschijnlijk onbewogen door. Bekijk de beelden hieronder:

Reactie extreemrechts

De moord heeft direct een reactie teweeggebracht van extreemrechts in Groot-Brittannië. Na de aanslag verzamelden demonstranten zich op de plek van de moord. Ze bekogelden de politie met flessen. Op andere plekken in Groot-Brittannië probeerden mensen aanslagen te plegen op moskeeën.

Daders vluchtten niet

De twee daders wachtten koelbloedig hun arrestatie af. Wel verzetten ze zich tegen hun arrestatie. Volgens getuigen had de politie geen andere keus dan de twee neer te schieten. Een van de twee is zwaargewond.

De twee mannen reden hun slachtoffer eerst aan, voor hij werd gedood. Daarbij riepen ze "Allahu Akbar". De Britse Moslimraad heeft de moord krachtig veroordeeld en onverenigbaar met de islam genoemd. De nationaliteit van de daders is onbekend. Mogelijk hebben ze banden met Nigeria. Justitie doet daar nu onderzoek naar.


Door: Emil

Deel dit artikel