NOS NieuwsAangepast

Ai Weiwei uit kritiek nu in 'heavy metal'-clip

Kritiek op zijn thuisland China in tweets, via z'n webcam, Gangnam-style en nu met een muziekvideo: kunstenaar en dissident Ai Weiwei blijft zich verzetten tegen de overheid. In zijn nummer Dumbass neemt hij geen blad voor de mond.

Hij zingt over zijn gevangenisstraf in 2011. Onder meer: "Als een sukkel aan de frontlinie, in een land dat zich hoereert". De kunstenaar (55) zegt dat hij nog steeds nachtmerries heeft van zijn tijd in de cel en dat het schrijven van het nummer als een soort therapie werkte. "Ik had daar niets te doen, behalve elke seconde als herinnering op te slaan."Dumbass is uitgebracht als heavy metal, maar dat klinkt bij ons toch ietsje anders. Dat heeft 'ie zelf inmiddels ook door, vertelde hij aan The Guardian: "Toen ik zei dat het heavy metal was, moest ik zelf even snel checken wat dat eigenlijk is. Toen dacht ik, o mijn god, dat is heel iets anders." Chinese metal, noemt hij het daarom maar.In China is de clip niet op internet te zien.Weiwei draagt het nummer op aan iedereen die z'n stem niet kan verheffen, die nooit hun stem zullen verheffen. "In de afgelopen 60 jaar zijn ontelbaar veel mensen vermoord of verbannen, of doodgemarteld."MensenrechtenAi Weiwei was ooit het lievelingetje van de Chinese autoriteiten, toen hij het Olympisch Stadion in Peking ontwierp. Maar toen hij mensenrechten ging aankaarten, was het ineens voorbij met z'n populariteit. In 2011 verdween hij helemaal van de radar toen hij was opgepakt, volgens de autoriteiten voor belastingfraude.Hij kan nu het land niet uit omdat zijn paspoort is afgepakt, zegt hij. Later dit jaar wil hij een hardrock-album Divine Comedy uitbrengen.Door: Helen

Hij zingt over zijn gevangenisstraf in 2011. Onder meer: "Als een sukkel aan de frontlinie, in een land dat zich hoereert". De kunstenaar (55) zegt dat hij nog steeds nachtmerries heeft van zijn tijd in de cel en dat het schrijven van het nummer als een soort therapie werkte. "Ik had daar niets te doen, behalve elke seconde als herinnering op te slaan."

Dumbass is uitgebracht als heavy metal, maar dat klinkt bij ons toch ietsje anders. Dat heeft 'ie zelf inmiddels ook door, vertelde hij aan The Guardian: "Toen ik zei dat het heavy metal was, moest ik zelf even snel checken wat dat eigenlijk is. Toen dacht ik, o mijn god, dat is heel iets anders." Chinese metal, noemt hij het daarom maar.

In China is de clip niet op internet te zien.

Weiwei draagt het nummer op aan iedereen die z'n stem niet kan verheffen, die nooit hun stem zullen verheffen. "In de afgelopen 60 jaar zijn ontelbaar veel mensen vermoord of verbannen, of doodgemarteld."

Mensenrechten

Ai Weiwei was ooit het lievelingetje van de Chinese autoriteiten, toen hij het Olympisch Stadion in Peking ontwierp. Maar toen hij mensenrechten ging aankaarten, was het ineens voorbij met z'n populariteit. In 2011 verdween hij helemaal van de radar toen hij was opgepakt, volgens de autoriteiten voor belastingfraude.

Hij kan nu het land niet uit omdat zijn paspoort is afgepakt, zegt hij. Later dit jaar wil hij een hardrock-album Divine Comedy uitbrengen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl