NOS NieuwsAangepast

Co-assistent kampt met seksuele intimidatie

"Wat doe je dat goed, je mag die van mij ook wel eens vasthouden." Zomaar een opmerking die vrouwelijke co-assistenten wel eens naar hun hoofd geslingerd krijgen. Eén op de vijf van hen heeft namelijk wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie. Dat blijkt uit onderzoek van het studentenplatform van KNMG van bijna 1400 co-assistenten. Daarbij gaat 't vaak om opmerkingen over het uiterlijk (66 procent) of seksueel getinte opmerkingen tijdens een medische handeling (50 procent).

Zes van de tien ondervraagde co-assistenten wordt naar eigen zeggen geïntimideerd door patiënten. Bijna net zoveel assistenten zijn wel eens ongewenst benaderd door stafleden of specialisten in het ziekenhuis waar ze 'stage' lopen. De slachtoffers van de seksuele intimidatie zijn bijna allemaal vrouwen. 6 procent van de geïntimideerden is man.

Liefdesleven

Het artsenvakblad Medisch Contact schrijft deze week over het onderzoek. Daaruit blijkt onder andere dat er naast opmerkingen ook wel eens vragen over seksualiteit of het liefdesleven worden gesteld aan de co-assistent. Bijna veertig procent van de ondervraagden zegt dat. 27,5 procent van de ondervraagde assistenten is wel eens slachtoffer geweest van ongewenst lichamelijk contact. Een heel klein deel is zelfs wel eens via internet of telefoon benaderd.

In 2006 is ook al een enquete gehouden onder geneeskunde-studenten. Daar kwamen ongeveer dezelfde resultaten uit. Toen werden er door medische instellingen vertrouwenspersonen aangesteld en er werd een overlegpunt gestart. Daar maken erg weinig studenten gebruik van.

Verrassing

De verrassing bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) is groot. In overleg met ziekenhuizen wordt nu gekeken welke maatregelen er nog meer nodig zijn.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl