NOS NieuwsAangepast

VVD: er hoeft geen geld naar Bangladesh

De 9 miljoen euro die het kabinet steekt in de strijd tegen gevaarlijke kledingfabrieken in Bangladesh is totaal overbodig, vindt de VVD. Volgens de partij is dat geld alleen maar bedoeld om ons schuldgevoel af te kopen.

Vorige maand vielen meer dan duizend doden toen een kledingfabriek in Bangladesh instortte. Volgens de VVD is het Nederlandse geld niet nodig, want komt er al een oplossing: "Grote kledingmerken nemen hun verantwoordelijkheid door te zeggen dat hun kleding niet meer gemaakt mag worden onder deze omstandigheden", zei VVD-Kamerlid Leegte in het Radio 1 Journaal.

"Tegelijkertijd heeft de Bengaalse overheid achttien fabrieken gesloten die ook brandgevaarlijk zijn. Dat zijn echte oplossingen. Vervolgens komt onze minister er achteraan hobbelen die zegt dat we met 9 miljoen belastinggeld de situatie gaan veranderen. Dat is natuurlijk niet zo."

Schuld afkopen

Leegte denkt ook dat de markt het probleem oplost. "Als consumenten eerlijke kleding belangrijk vinden, kiezen ze daarvoor." Volgens Leegte is de 9 miljoen die Nederland wil investeren alleen maar bedoeld om een schuldgevoel mee af te kopen.

De PvdA noemt de reactie "erg kort door de bocht". Volgens hen wordt het geld gebruikt voor concrete projecten zoals de verbetering van de brandveiligheid en het opleiden van 200 inspecteurs.

Minister Ploumen zei gisteren dat ze 9 miljoen euro, waarvan 5 miljoen van bedrijven, wil steken in de strijd tegen kleding die onder slechte omstandigheden gemaakt wordt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl