NOS NieuwsAangepast

Maastricht twijfelt aan wietbeleid voor buitenlanders

Geen wiet voor buitenlanders, wel wiet voor buitenlanders... die weten waarschijnlijk ook niet meer waar ze aan toe zijn. Burgemeester Hoes van Maastricht sluit nu niet uit dat buitenlanders binnenkort tóch weer drugs kunnen kopen in coffeeshops.

De laatste weken is er in de stad weer veel overlast door straathandel. En agenten hebben nauwelijks tijd om daar iets aan te doen. Ze zijn namelijk ook heel druk met het controleren van coffeeshops of ze toch niets verkopen aan buitenlanders. Tegen de regionale omroep L1 zei hij gisteravond dat hij meer agenten nodig heeft om coffeeshops te kunnen aanpakken, en tegelijkertijd straatdealers te arresteren.

Die agenten heeft minister Opstelten van Veiligheid de burgemeester vandaag beloofd. Opstelten zei dat hij vierkant achter Hoes staat. Het drugstoerisme moet worden tegengegaan, benadrukte de minister. "Als Hoes meer agenten wil, moet hij daarvoor met een concreet plan komen en dan spelen we er op in."

Veilig straatbeeld

Burgemeester Hoes begint te twijfelen. "De stad heeft ook recht op een veilig straatbeeld. Kan ik die veiligheid creëren door de coffeeshops met rust te laten of door meer inzet op straat en de dealers snel op te pakken?"

Burgemeester Hoes hield lang vast aan het handhaven van het softdrugsbeleid in zijn stad, maar daar lijkt hij nu dus voorzichtig van terug te komen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl