NOS NieuwsAangepast

10 procent scholieren: "Geen homo als vriend"

Scholieren hebben best veel moeite met homoseksualiteit. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Eén op de tien zegt geen homoseksuele jongen of lesbisch meisje als vriend te willen hebben. Drie op de tien middelbare scholieren vindt dat je op school niet eerlijk kan vertellen dat je homoseksueel bent. 28 procent ´weet het niet´.

Ook het televisieprogramma EenVandaag komt in een eigen onderzoek tot de conclusie dat het beter kan met de homo-acceptatie. Zo'n 60 procent van de 700 ondervraagde homoseksuele jongeren zegt dat het een probleem is om openlijk homoseksueel te zijn en dat ze liever niet hand in hand op straat lopen. Bijna vier op de tien is wel eens uitgescholden vanwege hun geaardheid.

EenVandaag vroeg ook meer dan 1600 hetero jongeren naar hun mening. Volgens acht op de tien gaat het prima met de homo-acceptatie in Nederland. Ze geven zichzelf gemiddeld een 8,4 als ze gevraagd wordt hoe homotolerant ze zijn. Homo-belangenorganisatie COC maakt zich toch zorgen: "We mogen er trots op zijn dat zoveel Nederlanders homoseksualiteit zeggen te accepteren. Maar er gaapt een kloof tussen woord en werkelijkheid", aldus het COC.

Nederland is homotolerant

Toch blijft Nederland één van de meest homotolerante landen ter wereld. In vergelijking met een aantal jaar geleden zijn er nog meer Nederlanders die homoseksualiteit accepteren. In 2006 stond 15 procent van de Nederlanders afwijzend tegen homo's, in 2012 was dit maar 4 procent. Bepaalde bevolkingsgroepen, zoals orthodox-religieuzen en niet-westerse migranten, hebben nog wel meer moeite met homoseksualiteit.

Wel vindt 20% van de Nederlanders dat homoseksuele koppels niet dezelfde rechten mogen hebben als heteroseksuelen als het gaat om adoptie. 29 procent vindt het niets als mannen met elkaar zoenen (dat was in 2006 nog hoger, namelijk 49 procent).

De acceptatie van homoseksualiteit is in Nederland vergelijkbaar met die in Scandinavische landen, België, Frankrijk en Duitsland. In Oost-Europese landen als Polen, Bulgarije en Litouwen wijst meer dan de helft van de inwoners homoseksualiteit af.

Congres

Aanstaande vrijdag is het International Day Against Homophobia. Daarom vindt er vanaf vandaag in Den Haag een groot congres plaats, waar de internationale ontwikkelingen op het gebied van homo-emancipatie besproken worden. Er komen zo´n 700 deelnemers (waaronder ministers, Europarlementariërs, mensenrechtenactivisten) uit binnen- en buitenland. Koningin Máxima is er ook bij.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl