NOS NieuwsAangepast

World Press Photo is niet fake

De World Press Photo, de meest prestigieuze fotoprijs ter wereld, ging dit jaar naar de Zweed Paul Hansen. Maar een hoop mensen twijfelden of zijn foto wel echt was. Zoveel, dat World Press Photo de winnende foto nog een keer heeft onderzocht. Hun conclusie? De foto is echt, maar wel een beetje aangepast.

Er was vooral veel speculatie over de lichtinval van de foto. Die zou teveel gemanipuleerd zijn. De regels van World Press Photo over fotomanipulatie zijn: de inhoud van de foto mag niet worden aangepast. De foto mag alleen bijgewerkt worden, conform de huidige richtlijnen zoals geaccepteerd door de industrie.

World Press Photo had deze uitkomst wel verwacht. Gisteren lieten ze NOS op 3 weten: "Paul Hansen heeft eerder al in detail uitgelegd hoe hij de foto gemaakt en bewerkt heeft. World Press Photo ziet geen aanleiding om zijn verklaring in twijfel te trekken."

Toch schakelden ze onafhankelijke experts in om verdere speculatie de kop in te drukken. Die experts hebben de foto uitgebreid bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat aan de echtheid van de foto niets mankeert.

Ook Paul Hansen zelf bleef volhouden dat de foto echt is: "Nog nooit is een foto van mij zo grondig onderzocht, door vier experts en verschillende fotojury's wereldwijd," zegt hij in een exclusief interview met de Australische nieuwssite news.com.au. Hij zegt dat de verschillende lagen dezelfde foto zijn, dat hij alleen het contrast en de belichting bewerkt heeft.Vorige week schreef Der Spiegel al dat Hansen bij de uitreiking van de prijs het origineel had willen meenemen, maar dat vergeten was.Daardoor zeiden meerdere websites dat deze foto duidelijk bewerkt moest zijn. Forensisch beeldanalist Neal Krawetz van het blog The Hacker Factor nam de metadata van de foto door. Daaruit blijkt dat de foto, die op 20 november 2012 is genomen, op 4 januari nog is bewerkt. Volgens Krawetz bestaat de foto uit meerdere samengevoegde beelden. Zijn hele analyse vind je hier. Extremetech.com deed hetzelfde en hakte er keihard in: de foto is een "fraudulous fake".Dat commentaar blijkt dus nu ongegrond.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl