NOS NieuwsAangepast

Uitvinder geprint wapen vreest cel

Het Amerikaans bedrijf dat vorige week als eerste met succes een 3D-geprint vuurwapen testte, is geen lang leven beschoren. De Amerikaanse overheid oefent steeds meer druk uit op Cody Wilson en zijn Defense Distributed. De overheid dwong hem al de blauwdrukken voor het vuurwapen offline te halen, maar die waren toen al meer dan 100.000 keer gedownload.

Wilson, een rechtenstudent, werd vorige week wereldnieuws met zijn huis-tuin-en-keuken pistool, de 'Liberator'. Het vuurwapen is geheel gebouwd met een 3D-printer. Alleen de slagpin is van metaal, omdat wapens traceerbaar moeten zijn met een metaaldetector.

10 jaar gevangenisstraf

Donderdag ontving Defense Distributed een brief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin staat dat de groep mogelijk de strenge regels voor wapenexport aan buitenlanders overtreedt. En de straf die daarop staat gaat Wilson niet in de koude kleren zitten

"Ik ben bezorgd. Op schending van die regels staat tien jaar gevangenisstraf en miljoenen dollars boete. Dat zou heftig zijn", zegt Wilson, die vreest dat het 3D-wapenproject hiermee ten einde kan komen. Op advies van advocaten zijn alle activiteiten van Defense Distributed gestaakt.

Toch spreekt Wilson van een succes. "Dit was een intelligente en spectaculaire manier om de vrijheid van informatie te demonstreren. De autoriteiten willen dit per se stoppen, zeker na de internationale ophef. Maar zo werkt dat niet meer in een wereld verbonden door het internet. De traditionele staat is poreus geworden. Het internet is sterker."

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl