NOS NieuwsAangepast

Electro cha3bi: losgaan op protestmuziek

Dit weekend ga je het op een festival in Amsterdam horen: Egyptische electro cha3bi (dat spreek je uit als: electro sjaabi). Deze muziek combineert Arabische protestteksten met house en dance.

Drie Nederlandse dj-'s uit Tilburg noemen zich samen het Cairo Liberation Front. Zij introduceren deze zomer electro cha3bi in Nederland.

Hoe het klinkt? Dat hoor je hier:

"Electro Cha3bi is een uitlaatklep"

Electro cha3bi wordt in Egypte niet door de staatsmedia gedraaid, maar vooral op straat. Volgens de Egyptisch-Nederlandse politicologe Monique Samuel is de stroming 'upcoming', maar nog niet mainstream in Egypte. De muziek is vooral erg populair onder jongeren in de lagere klasse van Caïro en Alexandrië in Egypte.

Volgens Samuel mixen veel jongeren zelf ook electro cha3bi in internetcafés of op laptops op straat. "Voor hen is het een uitlaatklep. Deze jongens hebben geen baan, weinig geld en willen hun stem en creativiteit kwijt. Dat kan in deze muziek."

De muziek wordt in Egypte vooral gedraaid op bruiloften en feesten, maar ook veel in taxibusjes. "Dat zijn busjes waar mensen in rijden die een gewone taxi niet willen betalen. Dat zegt ook meteen veel over de doelgroep van deze volksmuziek", aldus Samuel. Er wordt doorgaans heel hard gedanst op de electro cha3bi: "Dat heb ik zelf ook gedaan, op een verlovingsfeest. Was helemaal te gek, iedereen gaat los!"

Electro cha3bi in Nederland

Joost Heijthuijsen van het Cairo Liberation Front kwam de nieuwe muziekstroming toevallig tegen op YouTube. Hij legde contact met Egyptische artiesten en ging bij hen op bezoek in Caïro.

Het Cairo Liberation Front wil de muziek naar Nederland brengen om het geluid en de stem van de Egyptische jongeren te laten horen. Aankomende zomer is het collectief, naast Sound of the Underground, op tenminste tien andere festivals geboekt in Nederland en België.

Filmmaakster Hind Meddeb heeft een film gemaakt over electro cha3bi. De trailer zie je hier:

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl