"Hongerstakers Schiphol proberen vandaag weer te bellen"

Het is de laatste weken waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je 'hongerstaking' hoort: gevangenen in Guantánamo Bay. Maar ook in het detentiecentrum op Schiphol wordt niet meer gegeten. Sinds woensdag zijn 21 asielzoekers aan het staken. Ze zijn boos, omdat ze vinden dat ze als criminelen worden vastgehouden, terwijl ze alleen maar asiel hebben aangevraagd.

Update 15.30 uur - 17 van de 19 asielzoekers eten weer. Twee asielzoekers blijven in hongerstaking.

Update 20.17 uur -

Opnieuw zijn er 10 asielzoekers in hongerstaking gegaan.

Asielzoekers die over land de grens oversteken, komen terecht in open asielzoekerscentra. Maar de 21 hongerstakers kwamen via Schiphol Nederland binnen. Als je daar asiel aanvraagt, word je vastgezet totdat je aanvraag is verwerkt. De hongerstakers zijn nog niet uitgeprocedeerd. Sommigen zitten al vijf maanden vast.

Bellen met de stakers

Trouw belde met een aantal hongerstakers. "We zijn geen criminelen. We zijn asielzoekers. Behandel ons dan ook zo", zeggen ze tegen de krant. Ze vertellen dat ze van 21.30 uur tot 08.00 uur vastzitten in hun cel. Ze moesten hun paspoort inleveren en vingerafdrukken afgeven.

Bellen met asielzoekers die vastzitten, hoe doe je dat dan? Dat weet Werkgroep Deportatieverzet. De asielzoekers kunnen niet gebeld worden, maar mogen zelf af en toe wel bellen. "Maar dan moeten ze wel beltegoed hebben", zegt de werkgroep. "We zijn met een spandoek voor de ramen gaan staan. Daarop stond een 06-nummer. Dat nummer hebben we ook in alle talen door luidsprekers geroepen."

Isoleercel

Dit weekend had de werkgroep contact met drie hongerstakers. Die vertelden dat ze als straf voor de hongerstaking in een isoleercel moesten. "We hebben afgesproken dat ze vandaag ook proberen te bellen, maar we hebben nog niets gehoord."

Werkgroep Deportatieverzet is blij dat er eindelijk iets naar buiten komt uit een grensdetentiecentrum, zoals daar op Schiphol. "Het is zinvol dat Nederland weet wat het doet met mensen. Ze zitten daar gemiddeld 90 dagen vast", aldus de werkgroep.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wilde niet reageren.

Hongerstakingen in het nieuwsSinds februari zijn meer dan 100 gevangenen in Guantánamo Bay in hongerstaking, omdat ze vinden dat ze slecht worden behandeld. Sommigen zitten zonder proces vast. En die actie lijkt succes te hebben. President Obama probeert nu toch weer om de gevangenis te sluiten.De Palestijn Khader Adnan at 66 dagen niets meer, nadat hij in Israël zonder proces werd vastgehouden. Hij werd op 18 april vrijgelaten. Onder één voorwaarde: hij moest onmiddellijk weer gaan eten.23 mannen in Brussel hadden minder succes. Na 102 dagen zonder eten, om een tijdelijke verblijfs- en werkvergunning te krijgen, moesten ze opgeven.In Bahrein heeft mensenrechtenactivist Abdulhadi al-Khawaja het 110 dagen volgehouden zonder succes. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.De Franse burgemeester Stéphane Gatignon stopte met zijn hongerstaking omdat hij zijn doel had bereikt. De Franse overheid had toegezegd meer geld te regelen voor financieel zwakkere steden en hij krijgt ongeveer 5 miljoen euro voor zijn stad Sevran.Hongerstaken kan ook gewoon om je zin te krijgen. De Mexicaanse Estibalis Chavez (19) wilde vorig jaar zo graag naar het huwelijk van de Britse prins William en Kate, dat ze 16 dagen niets at.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl