NOS NieuwsAangepast

Duiken naar wifi onder water

Met je telefoon het water in en alles wat je tegenkomt meteen op Facebook of Twitter gooien: met onderwaterwifi zou het kunnen. TNO en Defensie zijn druk bezig met een proef om internet onder water mogelijk te maken. Skypen onder water is echt nog toekomstmuziek, maar een internetverbinding onder water gaat er zeker van komen.

Het verschil tussen land- en onderwaterwifi zit 'm in de manier van verspreiden. "In de lucht gaat het met radiogolven, in het water met geluid ", legt Maarten Lörtzer van TNO uit. "Dat gaat redelijk, water draagt geluid ver. Denk maar aan walvissen die via geluid communiceren."

Maar ongestoorde communicatie onder water is moeilijk, de temperatuur of het water kunnen invloed hebben op de boodschap. "Het grootste probleem is niet het versturen van de data, maar het ontvangen. Door alle factoren die het singaal verstoren, is het lastig om de stukjes data weer op de goede manier bij elkaar te brengen. "En de boodschap moet ook nog veilig zijn, niet iedereen mag meeluisteren of meekijken."

Toepassing

Het klinkt natuurlijk heel erg leuk, wifi onder water. Foto's en filmpjes meteen doorsturen, Skypend duiken, de mogelijkheden lijken eindeloos. Toch moeten we niet te hard van stapel lopen, want het project zit nog in de beginfase. "Volgend jaar gaan weer proeven doen, in Duitsland en Italië. In de eerste plaats doen we het voor defensie. Robots kunnen bijvoorbeeld mijnen opsporen of we kunnen in de gaten houden welk verkeer er langskomt op zee. Het duurt dus nog wel even voordat je een foto van een rode vis onder water kan versturen via je telefoon. Het gaat nu ook nog om een hele lage bandbreedte, dus foto's en video's versturen lukt nog niet."

De eerste proef op Callandsoog wordt geëvalueerd. Hiervoor hebben ze vooral in waterbassins getest. Het kan nog jaren duren voordat de techniek ingezet gaat worden, maar dat het gaat lukken: daar is de persvoorlichter van overtuigd.

Foto's door John van Helvert, Defensie

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl