NOS NieuwsAangepast

Deense tv-show: naakte vrouwen keuren

Naast het maken van populaire series als Borgen en The Killing, kunnen ze in Denemarken ook erg goed nieuwe televisieformats bedenken: twee mannen zitten op een bank, tegenover hen een zwijgende, naakte vrouw. Tot zover het format. En dat dan primetime bij de Deense publieke omroep.

"Opgewekte tepels"

Het programma kon nog voordat het werd uitgezonden op veel kritiek rekenen. Recensenten noemen de show uitermate seksistisch en vernederend voor vrouwen. Het idee komt van het Deense X-Factor-jurylid Thomas Blachman, naar wie de show dan ook is vernoemd (Blachman).

Hij zit samen met een gast op een bank terwijl een naakte vrouw voor hen gaat staan. Samen maken de mannen opmerkingen over het lichaam van de vrouw in kwestie, die zo ver gaan als: "Wat een opgewekte tepels." Ook vraagt de presentator een deelneemster om zich om te draaien, zodat hij even ongegeneerd naar haar achterwerk kan gapen. "Ik ben altijd een billenman geweest."

Niet begrepen

Maar volgens onze correspondent Rolien Creton is het programma in Denemarken minder omstreden dan in het buitenland. De Britse Daily Mail noemt het "het meest seksistische programma ter wereld", en ook uit Australië en Zweden kwamen felle reacties. Wij hebben het eigenlijk verkeerd begrepen, denken de Denen. Ze vinden dat juist de mannen te kijk worden gezet en niet de vrouw.

"De kijkcijfers zijn na een paar afleveringen dan ook gedaald", zegt Creton. "De inhoud valt tegen. Het moest poëtisch zijn en de mannen wilden improviseren, dus hadden dan ook weinig voorbereid. Nu blijkt dat ze dat beter wel hadden kunnen doen."

Genie

Blachman zelf begrijpt niet waar alle ophef vandaan komt. In een interview met the Daily Mail zegt hij, naast dat hij zichzelf een genie vindt: "Het lichaam van een vrouw verlangt naar woorden van een man. Het hele idee is om mannen te laten praten over naakte vrouwenlichamen terwijl die vrouwen er zelf bij zijn. En dat zonder pornografisch of politiek correct te worden."

Critici zijn totaal niet te spreken over het concept. "Het zou zogenaamd taboedoorbrekend moeten zijn. Maar in werkelijkheid is het meer een claustrofobische stripclub die alleen maar dient om de klassieke dominantie van mannen in het rollenpatroon te bevestigen."

Gevlucht

Blachman is na alle kritiek naar New York 'gevlucht', melden diverse media. Vanuit daar reageerde hij nog wel:

"Ondankbaarheid is het enige wat de weinige genieën in dit land echt kan kwetsen. Ik geef jullie iets wat nog nooit vertoond is op televisie. Don't bite the hand that feeds you."Thomas Blachman | Mail Online

En wat de woordvoerster van de Deense publieke omroep er van vindt? "We hebben een programma dat onthult wat mannen vinden over het vrouwenlichaam. Eerlijk gezegd, wat is daar mis mee?"

Komende dinsdag om 20.00 uur is het programma weer te zien op DR2, het tweede kanaal van de Deense publieke omroep. Hier alvast een voorproefje. Kun je op dinsdagavond nooit? Hier kijk je het terug

Door: Jelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl