NOS NieuwsAangepast

Zondag weer wiet voor buitenlanders in Limburg

Wilkommen, bienvenue, welcome! Vanaf zondag kunnen onze buren weer gewoon wiet kopen in de Nederlandse coffeeshops. Althans, in een aantal steden in Limburg. Want naast de dertien coffeeshops in Maastricht gooien nu ook coffeeshops in Roermond, Venray en Sittard de deuren open voor toeristen.

Ze protesteren daarmee tegen de regel dat alleen mensen die in Nederland wonen een coffeeshop in mogen. Coffeeshop Easy Going in Maastricht gaf geen gehoor aan die maatregel en bleef wiet verkopen aan buitenlanders. Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, besloot de coffeeshop te sluiten. Vorige week oordeelde de rechter dat hij dat niet had mogen doen. Volgens de rechter ging Hoes met zijn besluit te ver.

Cijfers

Voor de Limburgse coffeeshophouders is de uitspraak een steuntje in de rug. Volgens hen slaat de huidige aanpak de plank volledig mis. De handel in wiet zou zijn verplaatst naar de straat. Zij zeggen dat het illegaliteit in de hand werkt en er juist méér overlast komt.

De burgemeester van Maastricht bestrijdt dat: "Wij hebben cijfers waaruit blijkt dat meer dan 1,5 miljoen buitenlanders die alleen maar naar Maastricht kwamen om de coffeeshop te bezoeken, er niet meer zijn. Een heel klein gedeelte daarvan koopt het in het illegale circuit. Dus daarmee is die overlast weg", zegt Onno Hoes.

"regelrechte provocatie"

Volgens Hoes is het besluit van de coffeeshophouders "een regelrechte provocatie". "Ik zou niet weten waarom ik de coffeeshops de mogelijkheid zou geven om aan buitenlanders wiet te verkopen terwijl dat door de minister en mijzelf verboden is. Wij zullen alle coffeeshops goed in de gaten houden de komende dagen. En wij zullen er voor zorgen dat we een goed dossier tegen ze hebben." Wat ze precies willen gaan doen, willen ze nog niet zeggen.

Statement

Peter Hendriks, eigenaar van twee shops in Sittard en twee in Roermond, zegt dat ook de Sittardse burgemeester streng gaat handhaven. "Als hij dat ook echt doet, zal er een nieuwe rechtszaak komen. Maar zolang de gemeente dat niet doet, geeft de gemeente ons de mogelijkheid een statement te maken."

Of andere gemeenten ook actie gaan ondernemen tegen de overtredende coffeeshopeigenaren is nog niet bekend.

Door: Jelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl