NOS NieuwsAangepast

Ben jij 2 minuten stil zaterdag?

Herdenken van oorlogsslachtoffers op 4 mei, doe jij dat eigenlijk nog? Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei wel. Die zegt dat veruit de meeste Nederlanders het nog steeds erg belangrijk vinden dat we om 20.00 uur twee minuten stil zijn.

Het gaat om 84 procent van de Nederlandse bevolking, blijkt uit het jaarlijkse Vrijheidsonderzoek. Een percentage dat al jaren min of meer gelijk is.

Jongeren

De Tweede Wereldoorlog blijft de basis voor de twee minuten stilte, maar uit het onderzoek blijkt dat actuele conflicten als in Syrië ook erg belangrijk worden gevonden om bij stil te staan. Vooral jongeren tussen de 13 en 17 jaar maken zich zorgen over deze huidige oorlogen en conflicten.

Maar dat is niet waar oudere generaties zich in het algemeen het drukst om maken. Op de vraag: 'over welke onderwerpen die wereldwijd spelen maakt u zich zorgen' antwoordt bijna de helft: de economische crisis. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis maakt de oudere generatie zich meer zorgen over vraagstukken dichter bij huis en minder over internationale vraagstukken.

Niet alleen worden op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht, ook wil het comité mensen laten beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en in de wereld van nu nog steeds oorlogen en conflicten spelen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl