NOS NieuwsAangepast

Gouden Dageraad deelt voedsel uit aan échte Griek

Er komt geen bijeenkomst van de extreemrechtsen van de Griekse politieke partij Gouden Dageraad. De burgemeester van Athene zegt dat hij de samenkomst van de leden gaat blokkeren. Ze hadden namelijk een 'racistisch en xenofoob' plan opgevat.

De Gouden Dageraad wil zondag in het stadscentrum van Athene voedsel uitdelen, maar alleen aan 'echte' Grieken. Aan buitenlanders hebben de weldoeners een broertje dood. Voordat iemand eten krijgt, moet diegene zijn of haar identiteitsbewijs tonen om te bewijzen dat ze Grieks staatsburger zijn. Daarop zei burgemeester Giorgos Kaminis dat de club zich bezichhoudt met 'racistische en xenofobische liefdadigheid'.

Succesvol

Als 't aan de partij ligt gaan de plannen gewoon door. Ze lieten weten dat ze zich niets aantrekken van de ergernissen van de burgemeester. Eerdere bijeenkomsten waar Gouden Dageraad spullen uitdeelde waren behoorlijk in trek bij de Griekse bevolking.

In augustus 2012 bijvoorbeeld stonden honderden mensen in de rij op het bekende Syntagma-plein in de stad. Vrijwilligers van de Gouden Dageraad, compleet in het zwart, deelden toen melk, pasta, aardappelen en olijfolie uit.

UPDATE 2 mei, 12.30 :

De burgemeester van Athene heeft de oproerpolitie een eind laten maken aan een voedseluitdeling door de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad. Voor de uitdeling komen alleen Grieken in aanmerking. Gouden Dageraad zweert dat het zich niet laat tegenhouden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl