NOS NieuwsAangepast

Big Brother is watching you: nu ook via chatberichtjes

Facebook en Google krijgen vaak kritiek over hun privacyinstellingen: veel mensen beweren dat hun gegevens op straat liggen. Inmiddels zegt een taskforce van de Amerikaanse regering juist het tegenovergestelde: sociaal media-bedrijven moeten alle online communicatie verplicht onderscheppen en lezen. Op die manier zouden 'lone wolves', terroristen of andere criminelen eerder gepakt kunnen worden, dat meldt de Washington Post.

Eerder konden bedrijven als Google en Facebook ook al gevraagd worden berichten vrij te geven. Maar bedrijven hoefden niet verplicht mee te werken. De FBI maakt zich al langer zorgen over dit probleem dat ze 'going dark' noemen. Daarom doet een taskforce van de Amerikaanse regering onderzoek naar een nieuw wetsvoorstel.

In het voorstel staat dat sociale media-bedrijven verplicht online berichtjes moeten lezen. Bedrijven mogen zelf weten hoe ze dat gaan doen. Als ze niet willen meewerken, riskeren ze een boete die kan oplopen tot vele duizenden dollars.

Werkloos door chatberichten

Privacy-experts zien het voorstel niet zitten. Greg Nojeim van het Centrum voor Democratie en Technologie vreest dat er weleens een paar ontslagen zouden kunnen vallen. Dat komt doordat mensen via Facebookchat soms klagen over hun werk. Dat was privé, maar als de nieuwe wet doorgaat niet meer. "Ze kunnen dit ook wel de cyberonveiligheid en pro-werkloosheidwet noemen" zegt hij in de Washington Post.

Het is een moeilijke kwestie, zegt ook de FBI. "Aan de ene kant wil je rechters al het mogelijke bewijs kunnen geven, maar aan de andere kant wil je als bedrijf ook de privacy van je klanten waarborgen" zegt een woordvoerder.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl