NOS NieuwsAangepast

Meer gemeenten willen legaal wiet telen

In Rotterdam lagen de plannen twee weken geleden al klaar, maar nu blijkt dat zeker veertien andere gemeenten ook willen experimenteren met legale wietteelt. Tien daarvan hebben ook al een plan gestuurd naar minister Opstelten voor het kweken van gemeentewiet.

Uit een inventarisatie van Trouw blijkt dat naast de vier grote steden, Eindhoven en Tilburg nu ook Venlo, Heerlen en Zwijndrecht pleiten voor het kweken van gemeentewiet. Ze hebben veel kritiek op het coffeeshopbeleid van het huidige kabinet.

Illegaaal

Minister Opstelten wil voor 1 mei van alle gemeenten horen wat ze met hun coffeeshops gaan doen. Opstelten wil ook weten hoe ze buitenlandse drugstoeristen gaan weren. Sinds begin dit jaar zijn die in heel het land officieel niet meer welkom in de wietwinkel. Veel gemeenten grijpen de vraag van de minister aan om voorstellen te doen over het kweken van gemeentewiet.

Als je in het buitenland het Nederlandse (soft)drugsbeleid probeert uit te leggen krijg je vaak vreemde blikken: coffeeshops mogen wel wiet verkopen, maar mogen het eigenlijk niet inkopen. Maar het spul moet uiteraard ergens vandaan komen, dus zijn er illegale wietplantages.

gedrocht

Veel burgemeesters zitten met de regels in hun maag. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gaf twee weken geleden al aan een eind te willen maken aan deze 'schizofrene situatie' . Ook de burgemeester van Heerlen is het zat. "We hebben een gedrocht gecreëerd met de legale handel aan de voordeur, en de illegale levering aan de achterdeur van coffeeshops", zegt hij in Trouw. "Die wiet komt echt niet uit de hemel vallen. Als het de minister menens is met het aanpakken van illegale hennepplantages, dan moet de overheid zelf de wietteelt in handen nemen."

Wietpas

Het vorige kabinet voerde in 2012 in Zuid-Nederland een wietpas in. Alleen Nederlanders konden lid worden van een coffeeshop, en alleen leden konden nog in een shop terecht voor hun drugs. De coffeeshophouders waren niet blij met de plannen en ook veel gemeenten zagen het nut niet in van de wietpas. Al snel bleek dat de illegale handel op straat juist fors toenam. In het nieuwe regeerakkoord werd de wietpas weer afgeschaft, maar er komt wel iets voor in de plaats. Coffeeshopbezoekers moeten per 1 januari 2013 kunnen bewijzen dat ze Nederlander zijn, met identiteitsbewijs of verblijfsvergunning én soms zelfs een uittreksel uit het bevolkingsregister.

Door: Jelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl