NOS NieuwsAangepast

Toch geen druktemeter op je smartphone op 30 april

Het klonk als een heel goed idee. Een app met een druktemeter op je telefoon tijdens de inhuldiging in Amsterdam. Zo kan de politie continu data uit heel de stad krijgen over hoe druk het is en als bezoeker kun je als bezoeker ook zien waar je beter wel en niet heen kunt qua drukte. Maar helaas: het feest gaat niet door. De druktemeter wordt uit de app 30APPril gesloopt.

Sommige experts vreesden al direct dat de app een leuk idee was op papier, maar dat hij in de praktijk niet gaat werken. Je hebt namelijk een internetverbinding nodig voor de druktemeter en als er heel veel mensen tegelijk op dezelfde plek zijn, is de kans groot dat het 3G-netwerk overbelast raakt en internet dus niet werkt.

De politie vreest zelfs zo erg voor drukte op het mobiele netwerk, dat het onmogelijk wordt om 112 te bellen. "KPN kan niet garanderen dat het noodnummer 112 goed bereikbaar blijft. En daarom is besloten de mogelijkheden van de app te beperken, om het netwerk te ontlasten", zegt de politie.

Risico blijft

De vraag is natuurlijk of het gaat werken. Want ook zonder de app lopen er dinsdag nog steeds honderdduizenden mensen met smartphones rond in Amsterdam. En die willen natuurlijk massaal foto's op Facebook of Twitter zetten, Whatsappen met hun vrienden etc. Dus het risico dat het 3G-netwerk overbelast raakt, blijft heel groot. Met of zonder druktemeter.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl