NOS NieuwsAangepast

OM: dreiging Leiden voorbij, kwam uit Costa Rica

De politie heeft een sterk vermoeden wie het dreigbericht op 4chan heeft geplaatst. Dat zei burgemeester Henri Lenferink van Leiden op een persconferentie. "We hebben de persoon niet in handen, maar hij zit ver weg in het buitenland, dus van een dreiging is geen sprake meer."

Het gaat om een jongeman van 18 die in Leiden op school heeft gezeten, maar hij woont nu in Costa Rica. "Er is ooit iets voorgevallen tussen hem en een leraar Nederlands." Maar dat heeft volgens het OM niets met de dreiging in Leiden te maken. De scholengroep Leonardo da Vinci, waar de jongen op zat, zegt zelf niets te weten van een incident.

Zondagavond zette deze jongeman een dreigbericht op het Amerikaanse forum 4chan. Hij zou een docent en zoveel mogelijk leerlingen op een school in Leiden neerschieten. Om welke school het ging was niet bekend, dus besloot de burgemeester alle middelbare en mbo-scholen in de stad maandag dicht te houden.

Contact

De politie probeert contact te krijgen met de jongen, die wel met zijn familie in Nederland contact heeft gehad. De politie probeert hem ook naar Nederland te krijgen.

Voor de Officier van Justitie valt het allemaal samen: dat het bericht uit Costa Rica komt, en dat daar een jongen uit Leiden woont die een akkefietje heeft gehad met een leraar, in Leiden. Ze kwamen hem op het spoor na tips. Sinds maandag hield de politie de scholen in de gaten.

Hij kan hier maximaal twee jaar de cel in gaan voor bedreiging.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl