dinsdag 23 apr 2013

Bloomberg: gezondheidsgoeroe NY zet strijd voort

Eens in de zoveel tijd gooit burgemeester van New York Michael Bloomberg een balletje op om zijn stad gezonder te maken. Het heeft hem zelfs de bijnaam 'Nanny Bloomberg' opgeleverd, een ietwat denigrerende bijnaam van zijn tegenstanders die Bloomberg betuttelend vinden. Want de burgemeester trekt ten strijde tegen alcohol, suiker en niet in de laatste plaats roken.

Zijn laatste wapenfeit is dan ook een voorstel om de minimumleeftijd voor rokers omhoog te gooien naar 21, zoals dat nu ook al voor alcohol het geval is. Je mag dan pas vanaf je 21ste sigaretten kopen. Het in bezit hebben van sigaretten als je jonger bent wordt overigens niet strafbaar; alleen het kopen dus. Maar zover is het nog niet. Er zijn nog geen politieke knopen doorgehakt. Volgende maand houdt de gemeenteraad hoorzittingen over het voorstel.

Een overzicht van de wetsvoorstellen en gezondheidscampagnes van burgemeester Bloomberg:

Rookverbod

Het nieuwe idee van Bloomberg is voor de New Yorkers dus geen verrassing. De burgemeester kreeg er eerder al een rookverbod voor publieke ruimtes doorheen. Geen sigaretje meer in Central Park of Times Square dus. Vorige maand opperde Bloomberg ook al het plan om winkeliers te verplichten tabaksproducten uit het zicht van klanten te bewaren. Vooralsnog niet meer dan een ideetje, maar het kwam de burgemeester al wel op een storm van kritiek van winkeliers te staan.

Succes had Bloomberg in 2006 met zijn calorieënwet. Sinds dat jaar zijn restaurants verplicht om het aantal calorieën van hun maaltijden te vermelden. Het voorbeeld uit New York is zelfs overgewaaid naar andere delen van de Verenigde Staten.

Andere plannen

Maar niet al zijn ideeën veranderen in goud. Zo had hij een verbod in gedachten op grote bekers frisdrank, dat sneuvelde omdat de rechter er geen heil in zag. Tegenstanders vonden de wet nogal betuttelend en de rechter kon zich daar wel in vinden.

Los van onze longen, vetpercentages en emmers frisdrank heeft Bloomberg ook aandacht voor ons gehoor. Hij wil een verbod op harde muziek uit koptelefoons, want we sturen onnoemelijk veel mp3's met luid volume naar onze hoornvliezen. Vooralsnog is het slechts een idee, al heeft Bloomberg wel al 250.000 dollar in een campagne gestoken.

En er zit nog een plannetje van Bloomberg in de pijplijn: minder zout in restaurants en fastfoodketens. Binnen 5 jaar wil de burgemeester dat het eten met 25 procent minder zout wordt geserveerd. Want, zegt hij, te veel zout leidt tot hartaanvallen en beroertes.

Einde Bloomberg...

Heel veel meer nieuwe ideeën hoeven de New Yorkers niet te verwachten van hun burgemeester, want komende november zijn er alweer verkiezingen. Bloomberg mag daaraan niet meer deelnemen, omdat zijn maximale termijn van ruim 10 jaar er dan op zit. Maar wie weet zet zijn opvolger de strijd gewoon door.

Door: Emil & Ben

Deel dit artikel