NOS NieuwsAangepast

Inhuldiging: het regent oranje wiet

Nog maar een week en dan zitten we er middenin: de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Iedereen viert dat op zijn eigen manier. Een coffeeshophouder uit Groningen doet dat met de W van wiet.

Theo Buissink van coffeeshop De Vliegende Hollander gaat op 30 april 250 heliumballonnen de lucht in laten met wietzaden erin. "We doen dit om de koningin te bedanken. Ze heeft in haar bestaan ontzettend veel bomen geplant, dus het leek me leuk om iets terug te doen, in de vorm van wietplanten," zei hij op Radio 2.

Koningsgezinde wiet

Aan elke ballon hangt een zakje met een paar duizend wietzaden erin. "Als de ballonnen kapot gaan, zal er een waar bombardement van wietzaden neerdalen en zullen duizenden wietplanten uitgroeien in allerlei tuinen in Nederland. En Duitsland", zegt Buissink. "En het leuke is: we hebben iemand gevonden die die zaden veredeld heeft. Rond september/oktober zullen de toppen van die hennepplanten oranje kleuren, oranje wiet dus, koningsgezinde wiet."

Mag dat nou zomaar? Volgens Buissink wel: "Wietzaad is niet verboden en een ballon de lucht in laten ook niet. En iedereen mag vijf plantjes in z'n tuin hebben."

Nou mogen in Amsterdam uiteindelijk geen 150.000 ballonnen opgelaten worden als afsluiting van de Koningsvaart, maar ook daar heeft Buissink een antwoord op: "Dit zijn biologisch afbreekbare ballonnen, en de touwtjes ook. Die lossen op in de natuur, dus zullen niet veel schade aanrichten.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl