NOS NieuwsAangepast

Start proces lekkende borstimplantaten

In Frankrijk begint vandaag het proces tegen de producenten van de lekkende borstimplantaten van het merk PIP. De directeur van het bedrijf wordt verdacht van ernstige misleiding van consumenten en fraude.

"Ik hoop dat ik tegen hem mag getuigen", zegt een gedupeerde. "Om hem te vertellen wat hij ons drie jaar lang heeft aangedaan. We zijn gevangenen van ons eigen lichaam. We lijden zowel lichamelijk als geestelijk. We zijn er voor de rest van ons leven door getekend."

Siliconen scheuren

Anderhalf jaar geleden werd bekend dat de implantaten van PIP kunnen lekken. Ze bleken van slechte kwaliteit en konden gemakkelijk scheuren. De siliconengel waar de implantaten mee gevuld waren was niet goedgekeurd en zou kanker kunnen veroorzaken.

In Nederland hebben tussen de 1.000 en 1.400 vrouwen een PIP-implantaat gekregen. Wereldwijd hebben zo'n 4.000.000 vrouwen borstimplantaten van PIP. Veel landen hebben vrouwen geadviseerd de implantaten uit voorzorg te laten verwijderen.

Vijf jaar cel

Het proces zal waarschijnlijk een maand duren. Mogelijk zal het bedrijf proberen het proces uit te stellen. Als de rechter vindt dat directeur Jean-Claude Mas en zijn vier medeverdachten schuldig zijn aan misleiding en fraude dan kunnen ze maximaal vijf jaar cel en hoge boetes krijgen.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl