NOS NieuwsAangepast

Koninginnedag: 22 noodscenario's liggen klaar

Feestelijk, open, ongestoord en veilig. Dat zijn volgens burgemeester Eberhard van der Laan de vier kernwoorden voor Koninginnedag, vertelde hij tijdens een persconferentie vandaag in Amsterdam. "Wij hebben een naam hoog te houden als feeststad, al wordt dat soms als scheldwoord gebruikt. Er wordt erg hard gewerkt om feesten te organiseren."

Feestelijk

'Crowdmanagement' is een woord dat de burgemeester veel gebruikte. Feestgangers moeten kiezen: naar de Koningsvaart op het IJ of naar het Koningsbal op het museumplein. Naar allebei gaan, red je niet. Ook het feest in Alkmaar, waar al zo'n 20.000 kaarten voor zijn verkocht, moet de druk van de ketel halen voor de hoofdstad. Voor het feest in Amsterdam van dj Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest kosten kaartjes vijf euro, om ervoor te zorgen dat niet meer dan 15.000 mensen naar het feest komen.

Open

De gasten van het koninklijk huis verblijven in het Paleis op de Dam. Daarom worden bepaalde zones afgesloten, maar die gebieden blijven zo klein mogelijk en de tijden zo kort mogelijk. "We willen geen uitstraling van een VIP-evenement. Het moet zo open mogelijk", zegt de burgemeester.

Toch wordt een paar bewoners in de straten achter de Nieuwe Kerk gevraagd of ze hun woning vrijwillig willen verlaten. Zij krijgen een vergoeding om die dag ergens anders heen te gaan. Volgens Van der Laan is er "over het algemeen veel begrip en veel welwillendheid."

Ongestoord

In de stad zijn zes plekken aangewezen waar je mag demonstreren, maar er zijn nog maar twee aanvragen gedaan. Dat loopt dus nog niet echt storm.

Veiligheid

Er liggen 22 scenario's klaar voor het geval er iets gebeurt. Bijvoorbeeld een aanslag of wanneer er veel te veel mensen naar de hoofdstad komen. Toch wil Amsterdam "de last van de veiligheidsmaatregelen zo veel mogelijk beperken. Er wordt op de mildst denkbare wijze gescreend." Het nieuws over de aanslag in Boston wordt goed in de gaten gehouden, maar er is op het moment geen aanleiding om extra maatregelen te treffen.

Agenten zullen vooral letten op afwijkend gedrag van mensen. Daarvoor ligt ook een stappenplan klaar. "Wanneer er iets gebeurt, is vooral de-escalatie belangrijk. Een welwillende sfeer niet om laten slaan", zegt Van der Laan.

"Wij proberen op alles voorbereid te zijn. Wij zijn hier vanaf de dag na de aankondiging van de koningin mee bezig, met wat ik beschouw als superprofessionals, om de goede voorbereidingen te treffen. We hebben ook oefeningen gedaan. Maar ik zou een suffe burgemeester zijn als ik zou zeggen "we doen aan risicouitsluiting." We doen aan risicobeperking."Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam

Ajax

Als Ajax kampioen wordt, kan dat nog een probleem opleveren. Want wanneer vier je dan de inhuldiging? Als Ajax kampioen wordt op zaterdag 27 april, kan dat pas op bijvoorbeeld 6 mei gevierd worden. In het weekend voor Koninginnedag is er geen mogelijkheid voor een inhuldiging, zegt Van der Laan. De burgemeester is samen met de politie en supportersbonden aan het kijken naar mogelijke data.

Tips voor bezoekers van de burgemeester:Onze bezoekers moeten zich ook goed voorbereiden op 30 april.Plan je reis goed: kom zo veel mogelijk via station Amsterdam Zuid binnen.Kijk tot hoe laat de ponten varen.Kijk waar de schermen staan waarop je de Koningsvaart kunt zien.Maak een keuze tussen de Koningsvaart en het Koningsbal. Allebei red je niet.Houd de borden in de gaten of bepaalde delen van de stad overvol zijn.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl