NOS NieuwsAangepast

Onafhankelijk rapport: "VS martelde gevangenen"

Zijn er gevangenen gemarteld na de aanslagen van 9/11? Die vraag brandde lange tijd op veel lippen. Een nieuw onafhankelijk rapport komt met vernietigende conclusies: ja, er is gemarteld, en ja, de Amerikaanse regering is verantwoordelijk.

Er waren veel onduidelijkheden over de vraag of de VS daadwerkelijk mensen martelde. Een groot rapport van de CIA over de kwestie is nog niet openbaar gemaakt. Toch zijn de makers van the Constitution Project in het 577 pagina-tellende rapport duidelijk in hun bewoordingen: "Het is overduidelijk dat de Verenigde Staten martelmethodes hebben gebruikt op gedetineerden".

The Constitution Project onderzocht ondervragingstechnieken in de Guantanamo Bay gevangenis, CIA-gevangenissen in Afghanistan en Irak en in geheime CIA-gevangenissen. Volgens het rapport zijn er, naast het gebruik van fysiek geweld, verschillende marteltechnieken gebruikt om informatie los te krijgen.

MarteltechniekenWaterboarding: bij waterboarding krijgen de gedetineerden een natte doek over hun gezicht waar steeds opnieuw water over wordt gegoten. Daardoor krijgt de gevangene het gevoel te verdrinken.Ketening: gevangenen werden urenlang in moeilijke posities vastgeketend.Uitputting: gevangenen kregen vaak niets te eten en werden dagenlang wakker gehouden.

De vraag is wat de Amerikaanse regering daadwerkelijk wist over de martelingen en in hoeverre de ondervragingstechnieken legaal waren. In 1984 tekende de VS namelijk een verdrag van de Verenigde Naties tegen marteling. Het Amerikaanse ministerie van Justitie schreef van 2002 tot 2005 talloze juryrapporten waarin het concludeerde dat martelen, mits onder strenge voorwaarden, is toegestaan. Die rapporten werden later ingetrokken.

President Bush

Het onderzoek gaat vooral in op de ambtstermijn van president Bush. Toch is het rapport ook kritisch op Obama. In 2009 besloot president Obama een onderzoekscommissie naar de vermeende martelingen niet financieel te steunen.

De discussie kreeg begin dit jaar een nieuwe impuls na de release van de film 'Zero Dark Thirty'. De film gaat over de zoektocht naar Osama Bin Laden en heeft meerdere martelscènes. Amerikaanse politici waren daar boos over, omdat de marteltechnieken niet bewezen waren, en de film wel als 'waargebeurd verhaal' werd neergezet.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl