NOS NieuwsAangepast

Google lanceert digitaal testament

Als er al leven na de dood zou zijn, dan is er waarschijnlijk geen internetverbinding. Maar wat moet er gebeuren met je online accounts? Je denkt er waarschijnlijk liever niet over na, maar Google houdt er nu wel rekening mee dat het plotsklaps over kan zijn. Het bedrijf heeft een nieuwe dienst gelanceerd: Inactive Account Manager, een soort digitaal testament.

Want wat moet er na je dood gebeuren met de data die je bij Google gestald hebt? Je e-mails, je foto's, je documenten, je blogs en je posts - moeten die bewaard blijven of worden gewist. "Weinig mensen denken aan de dood, zeker als het op henzelf betrekking heeft. Maar het is heel belangrijk om plannen te maken voor wat er moet gebeuren als men er niet meer is, zeker voor de mensen die achterblijven," aldus Andreas Tuerk van Google.

Via Inactive Account Manager kunnen gebruikers aangeven wat er moet gebeuren als ze een bepaalde periode online niet actief zijn geweest (drie, zes, negen of twaalf maanden). Voor de zekerheid stuurt Google eerst nog een waarschuwing via sms en mail, daarna wordt het account helemaal gewist of worden de gegevens overgedragen aan de opgegeven contacten. Een digitaal testament instellen doe je hier.

Updates na je dood

De nieuwe dienst past in de trend van de sociale uitvaarten. Afgelopen jaren zijn er tal van diensten opgericht die zich bezighouden met je internetaanwezigheid na je dood. Zo is er 'If I Die', een dienst waarmee je een laatste Facebook-update kan maken die na je dood wordt geplaatst.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl