NOS NieuwsAangepast

50 miljoen kilo rundvlees verdacht

De Voedsel- en Warenautoriteit laat 50 miljoen kilo rundvlees uit de handel halen. Het vlees is de afgelopen jaren via twee Nederlandse groothandels verspreid over ruim 130 Nederlandse afnemers.

Het is niet te achterhalen waar het vlees vandaan komt, en er is ook niet uit te sluiten dat er paardenvlees in zit. Wat er uiteindelijk mee gebeurd is moet nog duidelijk worden. De vleesverwerkers krijgen 14 dagen de tijd om uit te zoeken waar het rundvlees van de groothandels is terechtgekomen.

Er zijn vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid, zegt de NVWA. Aangezien het vlees sinds januari 2011 onder de afnemers is verspreid, is veel vlees al verwerkt en doorverkocht. Het vlees is vermoedelijk al terechtgekomen in diepvriesmaaltijden.

Consumentenbond verbaasd

De Consumentenbond is verbaasd dat vleesverwerkers 14 dagen krijgen om uit te zoeken waar het vlees vandaan komt. Volgens de bond staat in de Europese regels dat een leverancier binnen 4 uur moet kunnen aangeven waar het vlees vandaan komt en aan wie het is verkocht. De bond wil morgen een gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl