NOS NieuwsAangepast

Reisadvies Zuid-Korea niet aangepast

Buitenlanders in Zuid-Korea kunnen zich maar beter uit de voeten maken, waarschuwt Noord-Korea. Dat klinkt dus niet als een uitnodiging om er op vakantie te gaan. Hoe ziet ons ministerie van Buitenlandse Zaken dat? Het reisadvies is: waakzaamheid betrachten. En dat wordt nu niet veranderd. "Er is geen aanleiding om dat advies aan te passen, dat is vorige week nog gedaan", zegt Toon van Wijk van het ministerie. "Er zijn toenemende spanningen in de regio. Daar past een 'oorlogstaal' bij. Je moet de uitspraken van Noord-Korea zien in het licht van die spanningen."

Ter vergelijking: voor Spanje is het reisadvies ook waakzaamheid betrachten. Daar is het vanwege zware criminaliteit.

Het reisadvies voor Noord-Korea is al streng: niet-essentiële reizen worden ontraden. "Het is niet zo dat we bij elk bericht het reisadvies aanpassen. We stemmen het af met andere Westerse landen."

Netwerk van inlichtingen

Een week geleden is het dus wel aangepast, waarom? "Het reisadvies wordt gebaseerd op afwegingen die onze mensen ter plaatse maken, op basis van bepaalde inlichtingen. Die bespreken ze met andere Westerse landen. Dat is een heel netwerk van inlichtingen die de ambassade krijgt." Zuid-Korea is toen aangepast van 'geen bijzondere veiligheidsrisico's' naar 'waakzaamheid betrachten', Noord-Korea van 'waakzaamheid betrachten' naar 'niet-essentiële reizen worden afgeraden'.

Volgens het ministerie van Buitenlande Zaken zitten er 439 Nederlanders in Zuid-Korea. In Noord Korea zijn 7 Nederlanders, van wie 4 wel geregistreerd en 3 niet.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl