NOS NieuwsAangepast

Google vecht FBI aan

Google vecht als een van de eerste bedrijven de FBI aan om de privacy van haar gebruikers te beschermen. De FBI heeft een 'National Security Letter' (NSL) gestuurd naar Google. Daarmee kan de veiligheidsdienst zonder gerechtelijk bevel de persoonsgegevens van gebruikers inzien. Je telefoonnummer, je (mail)adres en met wie je belt en mailt: de FBI kan het na zo'n brief makkelijk opvragen bij Google.

Het is volgens de 'Electronic Frontier Foundation', een groep die strijdt voor privacy op het internet, de eerste keer dat een groot bedrijf als Google zich verzet tegen een NSL. Van de 300.000 brieven die sinds 2000 zijn verstuurd door de FBI, zijn er maar vier aangevochten.

NSL?

Een 'National Security Letter' (NSL) wordt door de FBI ingezet om persoonsgegevens zoals telefoonnummers en mailadressen op te vragen. De inhoud van je e-mails mag de FBI niet inzien, maar de veiligheidsdienst ziet dus wel met wie je belt of mailt en hoe vaak je dat doet. Of hoe vaak je op Google zoekt naar 'hoe maak ik een bom van huishoudproducten' - om maar wat te noemen.

Wanneer de FBI iemand wil bespioneren, kunnen ze makkelijk achter al zijn persoonsgegevens komen zonder dat diegene dit weet: Google mag namelijk niks zeggen. De ontvangers van de brief mogen niet vertellen wat er in de brief staat of dat ze zo'n brief hebben ontvangen.

Ongrondwettelijk

Het geheime datagraaien door het inzetten van NSL-brieven door de FBI is vorige maand nog door een rechter ongrondwettelijk verklaard. Later heeft die rechter het oordeel 90 dagen geschorst om de overheid tijd te geven in beroep te gaan. Die kans heeft de FBI niet laten liggen en is dus gewoon doorgegaan met het sturen van de brieven.

Google heeft nu bij diezelfde rechter een verzoek ingediend om de NSL naast zich neer te leggen. Google heeft al een keer vrijgegeven hoeveel NSL's het bedrijf heeft gekregen - daar was de FBI niet al te blij mee. Daarom gaf Google alleen vrij dat ze elk jaar tussen de 0 en 999 National Security Letters binnenkrijgen.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl