NOS NieuwsAangepast

Zonnebankverbod voor minderjarigen Nieuw-Zeeland

Onder de 18 jaar onder de zonnebank is in Nieuw-Zeeland nu officieel verboden. Sinds gisteren is daar een nieuwe wet van kracht gegaan waarin staat dat minderjarige jongeren niet meer onder de zonnebank mogen.

Nieuw-Zeeland hoopt met die maatregel het aantal gevallen van huidkanker onder jongeren terug te dringen. Volgens de Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid, Jo Goodhew, heeft Nieuw-Zeeland relatief de meeste gevallen van huidkanker ter wereld. Huidkanker komt steeds vaker voor bij jongeren.

Ook hier is er discussie over zonnen onder 18. In november werden er Kamervragen gesteld nadat televisieprogramma Kassa liet zien dat veel minderjarigen gewoon de zonnestudio in mogen. Dat komt volgens de Tweede Kamer doordat er alleen sprake is van een 'dwingende maatregel'. Dat houdt in dat er wel boetes worden uitgedeeld, maar dat er geen expliciete wet is die zonnebanken verbiedt minderjarigen toe te laten.

Alleen zonnebankstudio's die zijn aangesloten bij de Samenwerking Verantwoord Zonnen hebben afgesproken jongeren onder de 18 te weigeren. Klanten moeten daar eerst hun ID-kaart laten zien voordat ze kunnen gaan zonnen. In Nederland zijn 230 van de in totaal 600 zonnebanken aangesloten bij de SVZ.

Zonnebankstudio's die hier niet bij aangesloten zijn hoeven dus geen ID-check te doen. De Voedsel- en Warenautoriteit gaat proberen bij die zonnestudio's de druk op te voeren door er mystery guests heen te sturen.

In Duitsland, Schotland en de staat Californië is het al langer verboden om onder de zonnebank te gaan als je minderjarig bent.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl