NOS NieuwsAangepast

5 miljoen dollar op hoofd Kony

Ondanks inzet van duizenden soldaten en adviseurs lukt het maar niet om rebellenleider Joseph Kony op te pakken. De klopjacht op de beruchte verzetsleider is zelfs tijdelijk gestaakt.

De Verenigde Staten geven nu 5 miljoen dollar voor de tip die leidt tot de arrestatie van Kony en drie van zijn belangrijkste luitenants. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond bekendgemaakt.

'Onmogelijke missie'

De militair leider uit Uganda die verantwoordelijk is voor de operatie zegt dat de missie onmogelijk wordt gemaakt door rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vorige week pleegden die rebellen een staatsgreep.

Kony zou zich schuilhouden in de grensregio van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan en Congo. Aanvankelijk opereerde hij vooral in Uganda. Al een jaar wordt er koortsachtig gezocht naar de beruchte Kony. Niet alleen door duizenden militairen, ook zijn er zo'n honderd Amerikaanse adviseurs bezig met de missie. Vooralsnog tevergeefs: de rebellenleider en zijn leger van 250 strijders weten voorlopig uit handen van hun achtervolgers te blijven.

Schrikbewind

Joseph Kony is de leider van het Verzetsleger van de Heer. Al jaren voert hij een schrikbewind: kinderen worden ontvoerd en ingezet als soldaten. Hun families worden vermoord. Kony's leger houdt meisjes van als seksslavinnen. Naar verluidt zou hij duizenden kinderen hebben ontvoerd.

Een jaar geleden kreeg Kony ineens veel aandacht door Kony2012, een film waarin Kony's gruweldaden aan de kaak gesteld werden. De film ging viral en werd door bijna 100 miljoen mensen bekeken.

Het Internationaal Strafhof zoekt al sinds 2005 naar Kony. Ze willen hem berechten voor oorlogsmisdaden. Een jaar geleden dacht het Strafhof nog dat ze Kony snel te pakken zouden hebben.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl