NOS NieuwsAangepast

'Meer aandacht voor misstanden Sotsji'

De Olympische Winterspelen van februari 2014 in het Russische Sotsji gaan ongeveer 37 miljard euro kosten, maar een groot deel van de lokale bevolking leeft in armoede. De Nederlandse Olympisch kampioene snowboarden Nicolien Sauerbreij wil dat daar meer aandacht voor komt.

Sauerbreij was in februari voor testwedstrijden in de Russische kustplaats en stuitte daar op misstanden, zo zei ze bij het Radio 1-programma Langs de Lijn.

"We hebben met de lokale bevolking gesproken en er gebeuren daar heel veel dingen die me pijn doen. Mensen werken daar voor soms één tot anderhalve euro per uur. Als ze het al ontvangen. Er zijn ook mensen die na drie maanden weer over de grens worden gezet en totaal geen geld ontvangen.""Ik zou er dolgraag iets aan willen doen. Maar in mijn eentje, als sporter, heeft het weinig zin. Met de internationale bonden zouden we er ruchtbaarheid aan moeten geven. Ik zou dat heel mooi vinden, als we er met elkaar iets aan zouden kunnen doen. Zodat ook de arme mensen beter worden van de Olympische Spelen."Nicolien Sauerbreij, Olympisch kampioene snowboarden

Sauerbreij vindt de situatie in Sotsji "schrijnend". Als voorbeeld geeft ze de mensen die ooit op de plek van de huidige schaatsbaan woonden. Die moesten verplicht verkassen en hebben daar "geen rode cent" voor gekregen.

Het verbaast Sauerbreij vooral dat het nog steeds zo stil is omtrent Sotsji, zeker in vergelijking met de Olympische Spelen in China. Toen, in 2008, werd er hardop gesproken over een boycot, uit protest tegen schending van mensenrechten in het land.

Luister hiernaast naar het hele gesprek met Sauerbreij. Bekijk ook de reportage die we eerder maakten over "het Benidorm van Rusland".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl