NOS NieuwsAangepast

Gaat de Z10 BlackBerry redden?

Vanaf vandaag is de nieuwe BlackBerry Z10 verkrijgbaar in Nederland. Het is erop of eronder voor het merk. De afgelopen jaren verloor BlackBerry in rap tempo zijn marktaandeel aan Apple en Android. De lancering van de Z10 moet daar verandering in gaan brengen. Maar de rijen met mensen die de 'beste BlackBerry aller tijden' willen aanschaffen blijven vooralsnog uit.

Wat is er nou eigenlijk bijzonder aan de telefoon? Het toestel is de eerste smartphone met BlackBerry 10, het nieuwe besturingssysteem van de telefoonfabrikant. BlackBerry was lange tijd leider op de zakelijke markt, omdat ze niet alleen telefoons bieden, maar ook de servers om bijvoorbeeld e-mails en berichten veilig te beheren. Nu heeft BlackBerry dat nieuwe systeem opengegooid. Omdat het bedrijf weet dat iedereen de laatste jaren massaal is overgestapt op Android en iPhone toestellen, is het voor bedrijven mogelijk om met BlackBerry Enterprise Service 10 ook apparaten in beheer te hebben die draaien op besturingssystemen Android en iOS.

Twee paarden

Hiermee komt het bedrijf tegemoet aan de wens van klanten die anders zouden overstappen naar concurrerende systemen, maar graven ze misschien wel tegelijkertijd hun eigen graf. Want bedrijven die de BlackBerry-servers heel fijn vinden werken, kunnen dat dus nu ook zonder de BlackBerry-toestellen.

De telefoonfabrikant lijkt dus op twee paarden te wedden. Door dit risico te nemen kunnen ze als de nieuwe toestellen floppen, nog altijd terugvallen op de zakelijke dienstverleningstak. "Het nieuwe besturingsprogramma is in twee jaar gebouwd. Toen was de behoefte om andere smartphones te kunnen beheren er al. We spelen in op die behoefte", vertelt een woordvoerder van BlackBerry tegen NOS op 3.

Tegelijkertijd lijkt BlackBerry hiermee op twee paarden te wedden. "Als de toestellenmarkt mislukt, dan hebben we altijd onze diensten voor bedrijven nog." Maar het bedrijf benadrukt dat ze er nog steeds in geloven dat met de BlackBerry 10-telefoons hun plek in de markt kunnen heroveren.

Toetsenbord

Eerder dit jaar presenteerde BlackBerry twee nieuwe telefoons: de Z10 en de Q10. De Z10 heeft een touchscreen en is vanaf vandaag in Nederland te verkrijgen. De Q10 heeft het toetsenbord waar BlackBerry bekend om staat en komt later op de markt.

<p>Of het nieuwe toestel in Nederland een succes wordt, is nog even afwachten. Hij ligt vanaf vandaag in de winkel bij onder meer KPN, T-Mobile en Vodafone. Het toestel kost rond de 600 euro.  </p>

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl