NOS NieuwsAangepast

Bosjongen: 'Claim jeugdzorg belachelijk'

We hebben al een tijdje niks van hem gehoord: de Duitse 'bosjongen', ofwel de Robin van Helsum uit Hengelo. Het Algemeen Dagblad wist hem in Berlijn op te sporen voor een interview. "Waarom ik nu toch praat? Omdat er nu zoveel onzin over me is verschenen, dat ik nu toch een paar dingen wil rechtzetten", aldus Robin

Het was een apart verhaal : vorig jaar meldde ene Ray zich bij de Berlijnse politie. Hij zei dat hij minderjarig was en jarenlang met zijn vader in de bossen had geleefd. Het bleef onduidelijk waar hij vandaan kwam. Hij sprak Engels en een klein beetje Duits. De Duitse pers was gefascineerd door deze 'Waldjunge'.

Mede dankzij NOS op 3 werd de 'bosjongen' ontmaskerd: het hele verhaal bleek verzonnen. Ray was Robin uit Nederland en had helemaal niet in het bos gewoond. Ook was hij 20 jaar, niet minderjarig dus.

'Claim jeugdzorg belachelijk'

Vanwege zijn vermeende leeftijd werd Robin wel maandenlang onderhouden door de Duitse jeugdzorg. Toen het verhaal uitkwam, wilde jeugdzorg de kosten op hem verhalen, zo'n 30.000 euro. "Belachelijk", zegt Robin tegen het AD. " De rekening voor de opvang bedraagt volgens mijn berekeningen niet meer dan 4000 euro."

Hij wijt de leugens aan zijn moeilijke jeugd. Aan het AD vertelt Robin hoe het begon: hij vertrok met een vriend naar Berlijn, omdat hij in Nederland schulden had. Die vriend ging na een paar dagen weer naar huis en Robin belandde op straat. Hij besloot al snel zich bij het Berlijnse stadhuis te melden. Daar verzon hij het verhaal over zijn tijd in het bos. Of hij spijt heeft van zijn verhaal, wil hij niet zeggen.

Na zijn ontmaskering woonde Robin een tijdje bij een vrouw die medelijden met hem had. Hij vond een huis en had een baantje bij de Burger King. Hij zegt te zijn achtervolgd door de roddelpers en diverse aanbiedingen te hebben gekregen voor een documentaire, boek en film. Daar is hij niet op ingegaan.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl