NOS NieuwsAangepast

'Georganiseerde misdaad handelt in apen'

Grote zorgen om de aap: daar zijn er in het wild steeds minder van. Vooral de chimpansee, orang-oetan en gorilla zitten in de problemen, zo schrijven de Verenigde Naties in een rapport. De dieren vallen volgens de organisatie steeds vaker in handen van de georganiseerde misdaad.

De apen worden door illegale handelaren tegelijkertijd met ivoor, wapens en drugs verhandeld en vervolgens verkocht aan dierentuinen, circussen en amusementsparken in het Midden-Oosten en Azië. Ook zijn apen gewild als exotisch huisdier.

Deze orang-oetans worden in Bangkok de ring ingestuurd voor een kickbokswedstrijd, om toeristen te vermaken:

22.000 apen minder

Het aantal apen in het wild is volgens de VN de afgelopen zeven jaar met 22.000 afgenomen. Veel daarvan zijn verkocht, gedood tijdens de jacht of gestorven in gevangenschap. Minstens 1800 apen zijn in die periode slachtoffer geworden van illegale handel.

Voor de stropers en tussenhandelaren leveren de dieren flink wat geld op, soms wel duizenden euro's. Toch denkt Ofir Drori van de Last Great Ape Organization niet dat de illegale handel in apen iets te maken heeft met armoede: "De handel wordt aangedreven door de rijken en de machtigen."

Afrika, waar de chimpansees en gorilla's leven, doet te weinig om de illegale handel tegen te gaan, vindt de VN. De overheid is niet in staat om de georganiseerde misdaad goed aan te pakken of werken er zelfs aan mee. De Aziatische landen waarin de orang-oetan verhandeld wordt, treden volgens de organisatie ook niet hard genoeg op.

Illegale handel is miljardenbusiness

De illegale handel in wilde dieren is een miljardenbusiness: er gaat per jaar zeker 14 miljard in om. De handel wordt steeds populairder bij de georganiseerde misdaad, omdat de dieren veel opleveren, terwijl het risico om gepakt te worden klein is. Volgens een eerder rapport van het WWF gaat het geld naar terroristische organisaties en rebellengroepen in onstabiele Afrikaanse landen.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl