NOS NieuwsAangepast

'Robocalls' inwoners Newtown van wapenlobby

Inwoners van het Amerikaanse stadje Newtown zijn boos omdat ze lastig gevallen worden door automatische telefoontjes van de NRA, de National Rifle Association. Iets meer dan drie maanden na het bloedbad op basisschool Sandy Hook Elementary School, worden bewoners gebeld door zogenaamde 'robocalls' die onderdeel zijn van een campagne van de wapenlobby.

"Dit is een telefoontje vanuit 703-267-1200 met een urgente boodschap. Uw senator speelt een hoofdrol in de discussie over uw recht op wapenbezit". Dat is ongeveer de strekking van zo'n automatisch gegenereerd telefoontje. Op z'n zachtst gezegd nogal ongepast, vinden de inwoners van Newtown. Tijdens het bloedbad in december kwamen 20 kinderen en zes leraren om het leven.

Discussie

Sinds de schietpartij van Newtown woedt er in de Verenigde Staten een felle discussie over wapenbezit. Volgens een anonieme functionaris van het Witte Huis trekt president Obama binnenkort het land in om zijn voorstellen voor een strengere wapenwetgeving te verdedigen. Obama wil niet alleen strengere regels voor kopers van wapens, maar ook een algeheel verbod op aanvalswapens.

Genoeg redenen voor de NRA om een tegencampagne te beginnen. De automatisch gegenereerde telefoontjes worden per staat 'op maat gemaakt' en zijn erop uit dat inwoners druk uitoefenen op hun plaatselijke senatoren. Uitermate pijnlijk, vinden ze in Newtown. Maar een bel-me-niet-register zoals wij die kennen, is daar niet. De NRA is geregistreerd als een non-profitorganisatie en mag zulke telefoontjes plegen.

Niet makkelijk

Obama gaat het niet makkelijk krijgen. Niet alleen de NRA is fel tegen, ook binnen zijn eigen partij bestaat er nog weerstand tegen sommige voorgestelde wetswijzigingen.

WFSB 3 Connecticut

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl